Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27201015[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/27.10.2010_Grbalj_besjeda.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 27. октобра (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Високопреосвештени Господин Амфилохије обавио је данас велико освећење и служио Свету службу Божију у цркви преподобне мати Параскеве – Свете Петке у доњегрбаљском селу Љешевићи, уз саслужење мјесног пароха јереја Јована Рајака, настојатеља манастира Светог Саве на Савиној главици архимандрита Луке (Анића) и ђакона Игора Балабана и уз молитвено учешће бројних вјерника из Грбља и осталих крајева Црне Горе.

Црква Свете Петке један је од бројних грбаљских храмова обновљених у новије вријеме и датира из средњег вијека. На данашње мјесто, у близину цркве Светог Харитона премјештен је са имања братства Гобовића у пољу грбаљског села Љешевићи. По предању, то се десило у вријеме владиковања Светог Василија Острошког.

Његова обнова обављена је у последње три године.

Митрополит Амфилохије је благословио и славски колач поводом данашње храмовске славе и на крају Свете службе одржао архипастирску бесједу.

„Преподобна мати Параскева је завољела пустињски живот и молитвено тиховање. Скривајући се од људских погледа она је своје срце, свој ум и све своје биће откривала живоме Господу. И Господ се уселио у њу“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27201016[/picasa]

„Њен лик, ево, зрачи кроз вјекове, од деветог вијека па до данас, свуда по свијету. Нека би Господ благословио све оне који су на било који начин допринијели обнови овога Светога храма преподобне матере наше Параскеве, подигнутог у славу Божју, да се у њему сабирамо, да се у њему молимо и да у њему примамо Светињу и светост Божију“, казао је митрополит Амфилохије.

У име мјесног црквеног одбора Митрополита и остале госте поздравио је Милан Гобовић, који је присутне упознао са историјским подацима о храму.

У дому Лаза Гобовића потом је приређена славска трпеза. Бесједио је је предсједник Црквене општине Грбаљ Станко Гиљача, а уз струне гусала огласили су се народни гуслари Иво Крстичевић и Драган Драшковић.

Митрополит Амфилохије данас је посјетио храм Светог Јована Богослова у обнови, који се налази у грбаљском селу Трешњица, манастир Светог Саве на Савиној главици и манастир Светог архиђакона Стефана у Дуљеву.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This