Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/25201006[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/25.10.2010_Mitropolit_Recine.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 25. октобра (Светигора прес) – Светом архијерејском службом, благосиљањем славског колача и славском трпезом љубави у манастиру Јерусалимске Мајке Божије у Речинама код Колашина данас је прослављен празник иконе Јерусалимске мајке Божије, храмовска слава манастирске цркве.

Служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије уз саслужење настојатеља манастира Архимандрита Јоила (Булатовића) и свештенства Митрополије црногорско-приморске.

Непосредно уочи Свете Литургије Митрополит је чином мале схиме замонашио искушеника овог манастира брата Небојшу Митровићу, давши му име Козма,  по Преподобном Козми Мајумском, познатом као Козма Мелод, писцу знаменитих стихира и црквених мелодија, пријатељ великог учитеља Цркве Св. Јована Дамаскина.

„Заиста, Бога нико никад није видио, али је јединородни Син Његов преко Пресвете Дјеве нам је јавио Бога, примивши људско тијело“, рекао је Владика у литургијској бесједи вјернима. „Када ми Њега сликамо на иконама, ми сликамо Његову људску природу. Зато ми Њега видимо. А кад Га видимо, по Његовим ријечима „ко види Мене, види Оца који Ме је послао“.

„Кроз Њега и преко Њега и преко Пресвете Дјеве рођенога ми сагледавамо велику и Свету тајну Оца и Сина и Духа Светога. И зато и можемо да сликамо и Господа и Мајку Божју и Свете угоднике Божје“.

„Није додуше правилно да се слика Бог Отац, јер Он није примио људско тијело. Зато су стари сликали три ангела који су посјетили Авраама и та три ангела били су символички указање на тајну Свете Тројице. А само Господ Који је примио људско тијело може бити сликан, и Пресвета Дјева и други свети који зраче Христовом свјетлошћу“, објаснио је Митрополит Амфилохије.

Господин Митрополит је новопостриженом монаху Козми пожелио да буде украс „и ове светиње и у царству небеском, подарен из ове Светиње чија покровитељка је Пресвета Дјева Јерусалимска Богородица“.

„И ова гора се, благодарећи њеном лику, зове Гора Јерусалимка, од данас па до вјеки вјеков. Као што је име доњег манастира посвећено Светим Ћирилу и Методију – Ћириловац. И као што се по оној цркви Светог Преображења на Кључу то мјесто зове Кључки Тавор“, рекао је Владика Амфилохије.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This