Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/17201007[/picasa]

ВРАЊЕ, 18. октобра – У Саборном храму Свете Тројице у Врању, после бденија које је служено у Свеправославном центру “Преподобни Јустин ћелијски и врањски“, одржана је 17. октобра 2010.г. Свечана академија.

Осим повода освећења новог храма, ова академија је имала и посебну симболику јер се у њој говорило о Преподобном Јустину ћелијском и врањском који је и крштен у овој великој светињи града Врања.

На почетку академије, присутне је поздравио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, који је бираним речима говорио о поводу окупљања у Саборном храму Свете Тројице у Врању, а затим је замолио Његово Високопреосвештенство Архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија да присутнима у Саборном храму говори о својим сећањима на Преподобног Јустина ћелијског и врањског. Саборни храм Свете Тројице у Врању, био је испуњен до последњег места и сви присутни су са изузетном пажњом пратили беседу Високопреосвећеног митрополита Амфилохија.

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit_O_avi_Justinu.mp3]

У веома надахнутој беседи, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је говорио о Преподобном Јустину ћелијском и врањском са пуно љубави као што се само може говорити о свом духовном оцу што је Преподобни Јустин био Митрополиту Амфилохију.

У уметничком програму Свечане академије, учествовали су: дечији хор Музичке школе “Стеван Мокрањац“ из Врања и деца веронауке при Саборном храму у Врању и наратор Мирољуб Стојчић, који је казивао изабране мисли Преподобног Јустина ћелијског и врањског.

Посебан печат вечерашњој академији дале су монахиње манастира Свети Стефан из Горњег Жапског, села у општини Врање из кога потичу преци Преподобног Јустина ћелијског и врањског.

Вечерашња академија била је увод у сутрашњи велики догађај Богомспасаване Епархије врањске – освећење новоподигнутог храма посвећеног Светом мученику Јустину философу и Преподобном Јустину ћелијском и врањском.

Извор: Епархија врањска/Српска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This