Select Page

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7810/19.10.2010_Saopstenje_Mitropolije.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 19. октобра (Светигора прес) – Поводом изјаве за јавност Мираша Дедеића, самозваног „Митрополита ЦПЦ“ у вези са доласком у Црну Гору још једног сличног самозванца „Патријарха Украјинске православне цркве“ Филарета Денисенка, дужни смо јавност обавијестити о стварном стању ствари, које се ни у једном детаљу не поклапа са наводима из ове изјаве.

Најприје, Филарет Денисенко није никакав Патријарх, већ, од стране највеће Православне Цркве на свијету – Московске Патријаршије, рашчињени бивши митрополит, нити је његова етнофилетистичка „Украјинска православна црква Кијевске Патријаршије“ једна од највећих Православних Цркава у свијету, јер нема канонско јединство ни са једном помјесном Православном Црквом. У Украјини је немјерљиво бројнија канонска Украјинска православна црква Московске Патријаршије, која је једина призната од стране васељенског Православља.

Након посјетâ Црној Гори у посљедње двије деценије поглавара Православних Цркава: Патријараха Васељенског, Александријског, Московског и Српског, те Архиепископа Атинског, као и многобројних архијереја свих Православних Цркавâ, па и канонске Украјинске православне цркве, срамотно је и неистинито тврдити да „по први пут …долази у посјету један међу највећим црквеним великодостојницима православног свијета“, како пише у изјави, нарочито имајући у виду да та личност уопште није црквени великодостојник већ изопштени бивши архијереј Московске Патријаршије.

Ипак, свака лаж се ослања на зрнце истине, тако да је оно и овдје присутно и то у чињеници да су се ђаци и свештеници из Црне Горе школовали на Кијевској духовној академији. Међу њима је најзначајнији Преподобни Симеон Дајбабски, рођени Цетињанин из братства Поповића, кога је Православна Црква Српска управо ове године на мајском Архијерејском Сабору прогласила за Светитеља. Говорећи о овој Академији, међутим, ови изостављају да је Кијевска духовна академија и онда и данас била знаменито црквено училиште Кијевске Митрополије Московске Патријаршије, а не сабиралиште расколника и извор црквене и народне подјеле.

На крају изражавамо своју искрену наду да се ниједан од црногорских званичника неће усудити да толико понизи Црну Гору, примајући у званичну посјету човјека који се лажно представља као поглавар једне помјесне Православне Цркве.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Pin It on Pinterest

Share This