Izaberite stranicu

ГАЛЕРИЈА на сајту Епархије РП и КМ

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit_Silovo_17.10.2010.mp3]

ГРАЧАНИЦА/ПРИЗРЕН, 17. октобра – Након повратка из Русије, Мјестобљуститељ Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске Митрополит Амфилохије служио је данас Свету Литургију у Шилову код Гњилана уз саслужење уз саслужење архијерејског намесника протојереја Драгана Којића, протојереја Радивоја Живковића пароха гњиланског, јереја Срђана Миленковића из Пасијана, јереја Звонка Костића из Витине, јереја Веље Стојковића, секретара Епархије Рашко-призренске јереја Саве Шмигића и јерођакона Петра Дечанца. Још у септембру ове године Митрополит Амфилохије је обећао да ће посетити Шилово и том приликом одржати предавање о Св. Ави Јустину. У Св. Литургији учестовао је већи број мештана Шилова и Косовског Поморавља. После Свете Литургије Митрополит Амфилохије је са народом обишао оштећени споменик Светом Кнезу Лазару који се налази поред цркве. Споменик је после рата пренешен из центра Гњилана где су га албански екстремисти оштетили покушавајући да га униште. Мештани Шилова гледају на овај споменик као посебан благослов у свом селу. Потом је Митрополита и свештенство са великом радошћу многобројних укућана угостио домаћин Живко Стојановић, бивши сеоски учитељ.

Предавање [audio:http://www.eparhija-prizren.com/sites/default/files/users/4/media/audio/aem_predavanje_silovo_171010.mp3]

У 11.30 часова у пуној сали Дома културе у Шилову Митрополит Амфилохије је у организацији протојереја Драгана Којића и Зорана Ковачевића, одржао предавање о Св. Ави Јустину Поповићу који доносимо у аудио снимку. Након предавања Митрополит Амфилохије и Епископ Теодосије који је данас служио Св. Литургију у Липљану отпутовали су за Врање где ће на позив Епископа Врањског Г. Пахомија учествовати у освећењу прве цркве посвећене Светом Мученику Јустину Философу и Светом Ави Јустину у дворишту његове обновљене родне куће. У склопу свечаности у част светог Аве Ћелијског биће одржана и свечана академија у Саборном храму Свете Тројице у Врању.

Pin It on Pinterest

Share This