Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/11201006[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7771/Mitropolit_Klinci.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 11. октобра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас Свету службу Божију у храму преподобног Харитона Исповједника у селу Клинци на Луштици, поводом храмовске славе те цркве.

Током Свете службе у црквеним пјесмама је поменут и Свештеноисповједник баошићки и далматински Кирило Цвјетковић, који се данас такође прославља и чију скору канонизацију је Црква најавила. У Баошићима ће ускоро почети градња цркве њему у спомен.

Митрополиту Амфилохију су саслуживали свештеници Петар Бикар и Никола Урдешић, доскорашњи и новопостављени парох луштички.

Овај средњовјековни храм обновљен је 1938. године од стране исељеника у Чикагу Драга Петровог Мендегаја, родом из Забрђа. Последња обнова је завршена 2008. године трудом и љубављу Николе Мариновића, јереја Петра Бикара и надлежног црквеног одбора.

„Читајући Књигу Варуфову и описе у њој о ондашњем изабраном народу Божјем, као да видимо судбину нашег народа“, рекао је Владика у архипастирској бесједи у току Светог богослужења. „Ходећи ових дана и мјесеци по Косову и гледајући опустошену земљу, сагореле домове, хиљаде домова и кућа, гледајући оскрнављене и срушене храмове, видимо – као да је пророк Варуф писао не о Јеврејима него као да је писао о нама у двадесетом и двадесет и првом вијеку“.

„И као што је пророк осјетио да је због гријеха ондашњег народа дошло то попуштење на народ, исто то изгледа важи и за српски народ. Али, у нади да ће тиме народ бити очишћен, кроз покајање, као што се у оно вријеме чистио изабрани Божји народ, и да ће се тај народ вратити прије свега Светињи над светињама, Имену Христовом, вјери у Христа и животу по Христу, надамо се онда и да ће га Господ удостојити повратка на његова огњишта и поновној обнови његових храмова, као што је удостојио и јеврејски изабрани народ“.

Владика Амфилохије се у бесједи осврнуо и на београдску геј-параду и догађаје који су услиједили као реакција на њено одржавање.

„Ево, јуче смо гледали какав је смрад отровао и загадио престони град Београд, највећи смрад содомски који је ова савремена цивилизација уздигла на пиједестал божанства. Тај смрад је јуче загадио Београд, град Пресвете Богородице. Београд је био њен кроз вјекове, ње чедне и цјеломудрене и то је његов смисао. Град оне која је Христа Бога родила, град хришћански. И ето, у име некаквих такозваних људских права, јуче је загађен“.

„И видите, једно насиље, насиље тих обезбожених и настраних људи изазвало је друго насиље. Па се сад питају ко је крив и ту дјецу називају хулиганима! А не питају се они који су дозволили да се тим смрадом загади град Београд  да нијесу они допринијели тиме што су дозволили да та куга, та пошаст содомска оскрнави Београд као што је оскрнавила и друге европске градове“.

„Будите увјерени да је то предуказање пропасти хришћанских народа. Бог ће знати кад ће ударити Својим бичем и опоменом, али се то већ полако припрема. Не могу се градити људи, народи, културе и државе на гадости, нечистоти и смраду, на безбожништву“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Након литургије, Митрополит Амфилохије је заједно са са члановима црквеноопштинског одбора обишао пархијски дом у изградњи код цркве Светог Николе у Радованићима.

На свечаном празничном ручку у дому Александра Калуђеровића, предсједника луштичке црквене општине, Владику и остале присутне поздравили су отац Петар и отац Никола, у име херцегновске локалне самоуправе Радован Арнаут и у име црквеноопштинског одбора Зоран Стојковић.

Митрополит Амфилохије је такође подржао пригодно поздравно слово.

У луштичком црквеноопштинском одбору планирају да након завршетка парохијског дома у Радованићима крену с обновом храма Светог архангела Михаила и друге значајне активности.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/11201007[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/13.10.2010_Njegosev_zbornik_u_Podgorici.mp3]

У поподневним часовима Господин Митрополит је као предсједник Његошевог одбора Матице српске у Новом Саду узео учешћа на промоцији првог Његошевог зборника Матице српске  у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, која је одржана у организацији Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори. Поздравну ријеч је имао доц. др Драго Перовић, потпредсједник Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори, а о Његошевом Зборнику говорили су: Архиепископ цетињски Митрополит црногорско – приморски Господин Амфилохије, Академик Светозар Кољевић и др Горан Радоњић. Његошеве стихове казивао је Гојко Бурзановић, првак Црногорског народног позоришта, а одломке из Зборника читала је Марта Драшковић.

Р.В./И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This