Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/7201011[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/o.Obren_Danilovgrad.mp3]

ГАЛЕРИЈА

ДАНИЛОВГРАД, 8. октобра (Светигора прес) – У четвртак 7. октобра 2010. године свечано је прослављена слава храма Свете првомученице Текле равноапостолне, заштитнице Даниловграда. Свету Литургију служио је архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски и колашински протојереј-ставрофор Милун Фемић уз саслужење бројног свештенства Митрополије Црногорско-приморске и Епархијâ Захумско-херцеговачке и Шабачке и многобројног народа из Даниловграда и околине. Након прочитаног Јеванђеља, вјерном народу се поучном бесједом обратио старјешина Саборне цркве у Мостару протојереј-ставрофор Радивоје Круљ.

По завршетку Свете Литургије улицама града прошла је свечана литија. Прво литијско Јеванђеље прочитано је на плацу гдје је планирана градња нове Саборне цркве посвећене Светој Петки. Ово земљиште Митрополији Црногорско-приморској завјештала је покојна Олга Беговић, али почетак градње је још увијек неизвјестан пошто локалне власти упорно одбијају да издају грађевинску дозволу. Кратку бесједу изговорио је протојереј Обрен Јовановић, секретар Митрополије, у којој је апеловао на градоначелника и локалну самоуправу да преиспитају своје одлуке и коначно одобре планирану градњу храма што је давнашња жеља православних вјерника у Даниловграду.

Улицама града пронесен је и дјелић моштију Свете Текле, који је на благослов овдашњем храму прије десетак година даривао Митрополит Дабробосански Николај.

По завршетку литије пререзан је славски колач. Овогодишњи домаћин славе г. Дејан Вујадиновић са својом породицом припремио је за све присутне богату славску трпезу у дворишту Парохијског дома у Даниловграду. За домаћина славе за наредну годину јавио се г. Срђан Шћепановић.
С.З.

Pin It on Pinterest

Share This