Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 1. октобра (Светигорапрес) – Поводом медијског представљања посјете предсједника Скупштине Црне Горе г. Ранка Кривокапића Његовој Свесветости Архиепископу Константинопољском и Васељенском Патријарху Господину Вартоломеју дужни смо, будући непосредно обавјештени о овом сусрету, јавност упознати са чињеницом, да приликом разговора г. Кривокапића и Патријарха Вартоломеја није било, нити је могло бити, ријечи о питању аутокефалности тзв. ЦПЦ, већ је, између осталог, само узгредно споменуто да се сва питања ријешавају у складу са канонима и правилима Цркве Православне, па и питања аутокефалности Помјесних Цркава.

Накнадно тумачење медија из Црне Горе изјаве г. Кривокапића дате новинарима у холу зграде Патријаршије на Фанару не одговара стварности. Дакле тзв. ЦПЦ, не само што није била једина или водећа тема разговора, већ није била ни разматрана.

У вези са ставом Васељенског Патријарха Вартоломеја о овој тзв. ЦПЦ и њеном поглавару Дедеићу, умјесто било каквог коментара навешћемо извод из одлуке Светог Синода Васељенске Патријаршије о рашчињењу Мираша Дедеића од 9. априла 1997, потписану од стране Патријарха Вартоломеја и деветорице чланова Синода: „Са овог разлога одлучујемо у Светом Духу да наведени бивши свештеник Мираш Дедеић, због горњих тешких антиканонских и антидисциплинских и душепогубних његових безакоња и његове непокајничке упорности у њима, од сада је лишен свога свештеничког чина и огољен сваке благодати и дјеловања, убудуће постајући прости лаик и као такав од свију сматран. Зато да се нико никада не усуди, ни од клирика, да се заједнички облачи и саслужује са њим, нити од вјерника да га било ко прими или почаствује као свештеника или клирика, или да цјелива његову десницу или затражи од њега благослов, јер је под бременом неопростивог лишења чина и неразрјешивог одлучења од Господа Сведржитеља.“ (овдје прочитајте одлуку у цјелини)

Уз ово подсјећамо и на писмо Патријарха Вартоломеја упућеног 2. априла 2000. године тадашњем Предсједнику Републике Црне Горе, данашњем Премијеру Милу Ђукановићу: „Подсјећамо Вас, међутим, на једну тему којој мислимо да ћете дати значај јер се ради о лицу које се представља као епископ Источне православне цркве а зове се Мираш Дедеић, тобожњи вођа (потпуно непознат свима у Православној цркви) независне Православне цркве у Црној Гори, који је иначе прије неколико година рашчињен од стране наше Васељенске Патријаршије и враћен у ред лаика.Поред, тога, он се и даље ван сваког закона представља као свештено лице и на тај начин узнемирава православни народ у Црној Гори гдје је као канонски православни епископ од свих православних цркава једини признат Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије. (у то вријеме још увијек није била обновљена Епархија Будимљанско-никшићка, прим. ред.) Увјерени смо да ће Ваша драга Екселенција разумјети опасност по духовни живот народа Црне Горе која је проузрокована дјеловањем поменутог Мираша Дедеића, те да ћете се Ви дистанцирати од њега ради добра и јединства Вашег народа.“ (овдје прочитајте писмо у цјелини)

Прилажемо и превод вијести црквеног јелинског портала Amen.GR о поменутом сусрету, у којој се такође не наводи аутокефалност тзв. ЦПЦ као једна од тема разговора.

ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ КОД ВАСЕЉЕНСКОГ ПАТРИЈАРХА

Религија је обједињујући фактор који доприноси мирном суживоту народа и религија. Једногласно су мишљење изразили Васељенски Патријарх и Предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић, јуче током њиховог поподневног сусрета на Фанару.

Црногорски је политичар током разговора рекао да су мултиконфесионалност и мултикултуралност у Црној Гори елементи мирне коегзистенције и да у његовој земљи не постоји вјерска дискриминација и влада вјерска слобода. Председник је изразио поштовање према институцији Васељенске Патријаршије, као предводници Православне Цркве и похвалио улогу Православне Цркве за допринос стабилности на Балкану и шире. Он се такође осврнуо на улогу коју је Патријаршија одиграла у међувјерском дијалогу и у заштити животне средине.

На крају, предсједник је позвао Васељенског Патријарха да званично посјети Републику Црну Гору.

Извор: Amen.GR

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Pin It on Pinterest

Share This