Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/18201008[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7675/18.09.2010_Mitropolit_Tudorovici.mp3]

DSCF2986.JPGЦЕТИЊЕ, 18. септембра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у цркви светог Николе у селу Тудоровићи у Паштровићима.

За пјевницом су биле монахиње из манастира Војнић и дјеца са паштровачке школе вјеронауке.

У литургијској проповиједи Владика је говорио о празнику Светог првосвештеника Захарије и његове супруге Јелисавете.

„Захарије и Јелисавета потврђују да су само она дјеца која су рођена у праведности и чистоти, из поста и молитве, истинска и права дјеца и изданци. То показују и други примјери из древних и наших времена. Дјеца која се зачињу у нечистоти, у пијанству, на начин како то није благословено од Бога, не могу бити прави изданци“.

„Само дјеца која се зачињу на начин на који се зачео Свети Јован Крститељ, од праведних родитеља, који служе Господу и испуњавају закон Божји – само таква дјеца биће истинска и права дјеца“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије, Владика је освештао обновљену зграду школе у којој ће се убудуће одржавати настава вјеронауке, која је до скоро држана у манастиру Прасквица. Митрополит је, за посебне заслуге за обнову школе и друге богоугодне активности архијерејском похвалницом одликовао Крста Рађеновића са Светог Стефана.

Презвитер Синиша Смиљић, парох паштровско-тудоровићки је у бесједи поздравио Митрополита Амфилохија, окупљену дјецу и све присутне, захваливши се заслужнима за овај подухват и укратко описавши досадашњи рад и резлултате школе вјеронауке у Паштровићима.

«На јесен, ако Бог да, имамо у плану да пођемо и да се поклонимо моштима Светог Димитрија Солунског, кога овдје Паштровићи већином славе. Ова школа вјеронауке кренула је и са својим часописом прошле године – «Паштровским мисионаром», како за дјецу тако и за одрасле», рекао је између осталог отац Синиша.

Сабор је поздравио и Петар Кентера, осврнувши се у поздравном слову на историју храма, школе, вјеронауке и вјероучитеља у овом крају.

Данас је званично са радом почела и Православна омладинска заједница Паштровића, чији је предсједник Јово Јовановић такође поздравио присутне. Поздрав је упутио и Драган Станковић, предсједник витешке организације «Свебор» при парохији паштровско-тудоровићкој.

Дјеци су се обратили и браћа Никлановићи, 87-огодишњи Душан и Владо, некадашњи ученици ове школе. Изведен је и пригодан програм у којем су учествовала дјеца с вјеронауке и гуслари Жељко Бугарин и Максим Војводић.

Након трпезе љубави Митрополит Амфилохије је с мјесним парохом и члановима Црквеног одбора обишао цркву Светог архиђакона Стефана, која је у обнови, и цркву Светог Александра Невског, која такође чека своју пуну обнову.

И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This