Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/782010[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/09.09.2010_Dj.Igor_Varna.mp3]

ВАРНА, 9. септембра – Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије боравио је ових дана, по позиву Високопреосвећеног Митрополита Варненског и Великопреславског Господина Кирила у бугарском граду Варни.

Митрополит је учествовао на богословско-књижевној манифестацији „Дванаеста седмица православне књиге“ и нарочитио на богословској конференцији чија тема је била „Исихастичка традиција и савремени црквени живот“.

„Дванаесту седмицу православне књиге“ организовали су Варненска и Великопреславска Митрополија, Општина Варна, Међународни друштвени фонд јединства православних народа, Балкански православни омладински савез и Фестивалски конгресни центар у Варни.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/10201009[/picasa]

У сриједу, 8. септембра, када Бугарска Патријаршија, која се управља по грегоријанском календару, прославља Рождество Пресвете Богородице – Малу Госпојину, Митрополит Амфилохије служио је у катедралном спомен-храму Успења Пресвете Богородице Варнеско-великопреславске Митрополије Свету архијерејску литургију, заједно са домаћином Митрополитом Кирилом, Епископом Тихоном Кременчутским и Лубенским из Украјинске Православне Цркве, а началствовао је Његово Блаженство Архиепископ Прага и Митрополит Чешких земаља и Словачке Господин Христофор.

Саслуживало је још и бројно свештенство из Бугарске, Српске и Московске Патријаршије, са Свете Горе, из Јеладске, Пољске и Цркве Чешких земаља и Словачке.

Митрополит Кирил је на крају службе поздравио све госте, а размјењени су и пригодни поклони. Након свог поздравног слова Владика Амфилохије је Митрополиту Кирилу уручио икону Пресвете Богородице са Христом, која је иконописана у Црној Гори.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/8201006[/picasa]

Након Свете литургије и посјете сједишту Варненске Митрополије, приређен је свечани ручак, а онда су Високопреосвећени Митрополит Амфилохије и остала Господа Архијереји са пратњом посјетили древни град Созопољ који се налази око 150 километара јужно од Варне, такође на обали Црног мора.

У Созопољу су цјеливали дио недавно нађених моштију за које се вјерује да припадају Светом Јовану Крститељу, јер је на кивотићу у коме су нађене приликом археолошких ископавања недалеко од града писало је да су то заиста мошти Пророка, Претече и Крститеља Господњег. Мошти сада почивају у цркви Светог Георгија у самом Созопољу. Господа Архијереји посјетили су и Богородичину цркву у овом граду, а при повратку у Варну и манастир Светог Георгија у црноморском граду Поморју.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/9201009[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Predavanje_Mitropolit_Varna.mp3|titles=Исихазам као освајање унутарњих простора]

У вечерњим часовима Митрополит Амфилохије је у пленарној сали општине Варна одржао предавање на тему „Исихазам као освајање унутарњих простора“. Након предавања, он је дао интервју новинарима званичног сајта и новина Бугарске Патријаршије и Радија „Слово љубве“ Архиепископије Београдско-карловачке.

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit_intervju_Varna.mp3|titles=Интервју званичном гласилу Бугарске Патријаршије]

У четвртак, 9. септембра у прес-центру фестивалског и конгресног центра у Варни званично је отворена Богословска конференција „Исихастичка традиција и савремени црквени живот“, и то излагањем Господина митрополита Амфилохија на тему „Тајна Свете Тројице по Светом Григорију Палами“.

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/10.09.2010_Tajna_Svete_Trojice.mp3|titles=Тајна Свете Тројице по Св. Григорију Палами]

Ова значајна конференција сабрала је знамените предаваче, Архијереје и свештенике из многих помјесних Цркава.

По повратку из Варне Митрополит Амфилохије је у Софији посјетио Свјатјејшег Патријарха бугарског Господина Максима, у пратњи главног секретара Светог Синода Бугарске Патријаршије Епископа Стобијског Господина Наума, а потом и катедрални храм Софијске Митрополије цркву Свете Недјеље, гдје је цјеливао мошти Светог српског краља Милутина, које тамо почивају.

И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This