Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/29201003[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7595/Mitropolit_Bar_29.08.2010.mp3]

Bar 29. aavgust 2010_43.jpgЦЕТИЊЕ, 29. августа (Светигора прес) –Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије је данас, на празник Нерукотвореног Образа – Убруса Господњег, Св. Јевстатија II Архиепископа Српског, преподобног Романа и преподобног Рафаила Банатског, служио у крипти Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару у изградњи, посвећеној Св. Благовјерном кнезу Александру Невском, уз саслужење барског свештенства. Међу осталим свештеницима саслуживао је и протопрезвитер-ставрофор др Димитрије Калезић, главни инспектор богословијâ Српске православне цркве.

У литургијској проповиједи отац Димитрије Калезић је рекао да је свако појединачно спасавање лични дијалог с Богом, комуникација слике – човјека са оригиналом – Богом. „Већина ријечи које почињу предлогом са, рецимо саградисти, значе заједницу, у овом случају да градимо заједно. Дјеца кажу – хајде да се сиграмо, а то значи да се саиграмо, заједнички играмо – ја с тобом и ти са мном. Е таква комуникација, само неовако краткометражна, јесте и комуникација човјека – слике са оригиналом – Богом, човјека са земље који има у себи и небеску подлогу са њеним оригиналом из наднебесја“, казао је отац Димитрије.

Причестило се близу двије стотине вјерника, од којих велики број дјеце.

Након Свете Литургије, освештан је други Крст на Храму Св. Јована Владимира, Крст на сјеверном параклису Храма, чији су приложници презвитер Иван Станишић, парох барски и господин Брано Јововић из Бара.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/svetigoraadmin/292010[/picasa]

„Ови крстови су израсли из Часнога Крста Христовога и Крста Светога Јована Владимира и почели су, ево да сијају, да обасјавају овај град, да кроз њих васкрсавају сви они древни храмови посвећени Пресветој Богородици, чији темељи овдје још постоје, храм Свих Светих и сви други храмови који су се вазнијели на небеса. Али сила Крста Часнога низводи њихову благодат на нас и међу нас и на овај храм који градиму у славу Имена Божјега, у част Светога Јована Владимира“, рекао је Митрополит Амфилохије.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/29201004[/picasa]

Након свечане трпезе, коју је припремило Коло српских сестара из Бара, Митрополит, свештенство и мноштво вјерних се упутило на извор близу Цркве Св. Николе у Микулићима, гдје је у новосаграђеној крстионици на овом извору Свето Крштење примило десетак нових Хришћана. На извор је братство Андровића изнијело знаменити Крст Светог Јована Владимира на цјеливање вјернима.

Митрополит је посјетио Цркву Св. Николе у Микулићима, а потом и кућу породице Андровића.

Pin It on Pinterest

Share This