Select Page
[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7571/Casopis_Svetigora.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 26. августа – Са празником Успења Пресвете Богородице, стигао је 202. број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Овом великом, једном од дванаест највећих празника, посвећена је бесједа броја, слово које је изговорио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије на сам празник прије једанаест година у манастиру Савина, под називом „Родила и дјева остала! Отишла из овога свијета и међу нама остала!“

А највеселији и најшаренији празник овога љетау Црној Гори је био Једанаести сабор православне дјеце, одржан на Цетињу 10. августа. О томе најбоље говоре илустрације, почев од насловне стране часописа. Ове године Сабор је био посвећен „најљепшем дјетету Црне Горе“ – 180 годишњици од престављења светога Петра Цетињског Чудотворца.

Поред овог дјечјег сабора, на Цетињу је одржан још један – Петровдански сабор.

Град Цетиње су 8. јула посјетили предсједници Србије и Црне Горе – Борис Тадић и Филип Вујановић. И овај значајан догађај кроз репортажу Раја Војиновића описан је у часопису.

Ове године се обиљежава 90 година од поновног васпостављања Српске патријаршије, о чему пише теолог Александар Вујовић. А са јубилејима у Краљевини Црној Гори 1910. године упознаје вас Јован Маркуш. Историји, која је веома заступљена у овом броју, посвећена је тема ђакона Бориса Фајфрића „Хрватска православна црква за време НДХ“. Ту је и наставак свједочанства о злочинима против православних Срба у Хрватској за вријеме Другог свјетског рата.

А о злочину над српским језиком који је на крсту, пише др Ксенија Кончаревић у огледу „Затирање душе“.

О најдубљем и најтишем, а најснажнијем језику – језику срчане молитве казује рубрика из богословља на тему „Исусова молитва и молитва срца“, чији је аутор Плакида Десје. Молитвени су и стихови Рајка Петрова Нога заступљени у овом броју. И превод Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија „Књига Јестирина“. Молитвена је и посланица Архиепископа атинског и све Грчке Јеронима Другог поводом Свјетског дана борбе против наркоманије.

Разноликост тема овог Успењског броја Светигоре обогаћанa је и разговорима са два умјетника. Један је са познатим сликарем Костом Брадићем, а други са глумицом Наташом Нинковић. Госпојински број Светигоре у духу празника доноси причу о узорној жени Катарини Велимировић – мајки српског Златоустог Светитеља Николаја.

Кроз путопис мр Будимира Алексића осјетите топлину руског православља „Јерусалима сјевера“- Кијева и осталих украјинских градова. Иначе руско православље је доста заступљено у хроници из Помјесних цркава, али не само руско, него и православље из читавог свијета. А хронике из Црногорско-приморске митрополије и Отачаствене Цркве подробно пружају информације о црквеним дешавањима код нас.

Да Светигора не само добро информише о дешавањима из Цркве, него и да едукује генерације ускраћене за духовно слово, доказ је и признање које је Издавачка кућа Светигора добила ове године на међународном сајму књига у Херцег Новом.

Pin It on Pinterest

Share This