Select Page

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/J.%20Markus_o_knjizi.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 26. августа (Светигора прес) – Поводом јубилеја 100-годишњице од проглашења Краљевине Црна Горе на челу са династијом Петровић-Његош, Православна Митрополија Црногорско-приморска, Управа Цетињског манастира и Црквена општина Цетиње организују промоцију недавно изашле књиге публицисте Јована Маркуша „Краљевина Црна Гора – Споменица јубилеја 1910.“ у порти Цетињског манастира, у петак, 27. августа 2010. са почетком у 20 часова.

О књизи ће на промоцији говорити: протојереј Гојко Перовић, ректор Цетињске Богословије, протојереј мр Велибор Џомић, парох подгорички, књижевник Будимир Дубак, г. Рајко Радусиновић, предсједник Црквене општине Цетиње и сам аутор Споменице г. Јован Маркуш. Изводе из књиге ће читати вјероучитељица Татјана Божовић.

Овом промоцијом и другим активностима Митрополија Црногорско-приморска намјерава да допринесе чувању аутентичног спомена на значајне дане црногорске историје у којима је Митрополија непосредно учествовала, а многима од њих била и главни покретач.

Аутор је овим дјелом, и његовим историографским, хроничарским и монографским садржајем учинио драгоцјен допринос прослави овогодишњег јубилеја и уопште очувању сјећања на овај дио историје Црне Горе у свом препознатљивом маниру, у исто вријеме публицистичком и лаком за читање, али и богатом историографијом, фотографском и документарном грађом.

Обрађујући многе теме, посредно и непосредно везане за проглашење Краљевине, „Аутор у посебним поглављима прати збивања, као што су: прослава јубилеја поводом двадесетпетoгодишњице архијерејске службе Митрополита Митрофана Бана у априлу 1910. године, догађаје у сусрет проглашењу књажевине Црне Горе за краљевину, проглашење Црне Горе за Краљевину на Госпођиндан 1910. године, прослава педесетогодишњице брака краља Николе и краљице Милене, прослава педесетогодишњице владавине краља Николе, честитке поводом јубилеја, поклони и почасти слављеницима, писање штампе о јубиларним свечаностима и пригодно обиљежавање јубилеја.“ (мр Никола Маројевић, приказ књиге у часопису Светигора, Велика Госпојина 2010), књига се намеће као „енциклопедистички опсежна и разноврсна“ (исто), и „креће се у распону од публицистичке комуникативности до интегралне историчности“ (исто), а њену нарочиту вриједност јесте чињеница да ова споменица „представља брану евентуалним кривотворењима и цензурама за политичке потребе, данас толико присутним у приказивању догађаја и процеса из историје Црне Горе“ (исто).
И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This