Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/22201005[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7566/Mitropolit_Bjelopavlici_24.08.2010.mp3]

slika (60).JPGЦЕТИЊЕ, 22. августа (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије данас је са свештенством и вјерним народом обавио благосиљање обновљеног Храма Вазнесења Господњег у селу Винићи у Бјелопавлићима, а потом у њему служио Свету архијерејску литургију.

Храм је подигнут 1864. године, а посљедња обнова храма је започела 2008. године.

У архипастирској бесједи Владика је подсјетио на ријечи преподобног Григорија Синаита да је богочовјечанско стање Сина јединородног Исуса Христа стање на које је позван човјек, људска природа и човјечанство. „Да узраста и да расте у мјеру раста висине Његове. А мјера раста висине Његове је безмјерна. Сви догађаји уз Христовог живота нам то потврђују“.

„Без Христа Господа не знамо ни шта је свијет, ни какав је свијет, ни зашто је створен свијет, ни ко је створио свијет. Без Њега не знамо ни ко је човјек, ни зашто је створен човјек, ни ко је створио човјека. Без Њега не знамо ни зашто се рађамо овдје на земљи, ни зашто живимо, а још мање знамо зашто умиремо“, рекао је Митрополит Амфилохије.

У име породице покојне Наде Станишић Архијерејску похвалницу је примио њен брат Велизар. Њена породица је поклонила заоставштину покојне Наде и од тих средстава је урађен највећи дио посла око обнове храма. Обнову су помогли и у њој учествовали сви мјештани Винића.

Након Свете Литургије, Митрополит је покојној Нади која почива на тамошњем гробљу одржао помен.

Трпеза је припремљена за све присутне у оближњем сеоском дому, а у име породице, Митрополита и остале вјернике, поздравио је господин Мишко Станишић.

И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This