Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/21201005[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7561/Mitropolit_Morinj_22.08.2010.mp3]

IMG_0088.jpgЦЕТИЊЕ, 21. aвгуста (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије освештао је данас цркву Св. Апостола Јована Богослова у засеоку Сврчак у Морињу и потом са свештенством и вјерним народом служио Св. Арх. Литургију.

Првобитни храм на овом мјесту потиче из Средњега вијека, а порушен је 1669. у земљотресу који је порушио Дубровник и Росе на Луштици. Обновљен је 1724. године у мањим димезијама које су остале до данас. Посљедња обнова је започела у фебруару 2008. године, а храм је био потпуно руиниран. У храму се до данас чува икона Пресвете Богородице, за коју се код Морињана задржало предање да је под својим благодатним окриљем спасила Морињ од куге у XVII вијеку.

Приликом освећења Митрополит је по древном обичају положио мошти светитеља у Часну трпезу, а овај пут су то биле мошти преподобномученика из VIII вијека, монаха Манастира Св. Саве Освећеног у Јудејској пустињи Свете Земље.

„Свети Јован Богослов је, први у историји рода људскога открио велику и свету истину, кад је записао ријечи: Бог је љубав“, рекао је Владика Амфилохије у архипастирској бесједи. „И ко у љубави обитава – у Богу обитава. Нико никада прије њега није Бога назвао љубављу. Говорено је о Богу као о правди, о истини, као творцу, као сведржитељу, али нико никада није записао ове ријечи“

„Он их је могао записати управо зато што је познао, што се његовог ума и срца дотакла та велика и Света тајна Оца и Сина и Духа Светога, Бога као Љубави“, рекао је Владика.

Парох морињски презвитер Никола Урдешић се захвалио Господину Митрополиту, свештенству и свима заслужним за обнову храма, а нарочито Општини Котор и градоначелници Марији Маји Ћатовић и њеној породици. Уручио је парохијске захвалнице Станку и Лазару Ћатовићу, Владану, Миодрагу и Крсту Сеферовићу, Јовану Перовићу, Леонарду Преочанину, Микили Вуксановићу, предсједнику МЗ Морињ Марку Вукасовићу, Драгану и Дејану Бакочевићу, Светлани Морваи, Веселину Павловићу, Среду Кишићу, Ненаду Пјешивцу, Николи Гојковићу, Стевану Милојевићу, Огњену Песторићу, Глигу Митровићу, Борису Божовићу, Иву Магуду и Колу српских сестара.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/21201006[/picasa]

Митрополит је данас посјетио и двије старице које саме живе у близини овога храма Поле и Софију Митровић, а Поле, родом из Бијељских Крушевица, је са својих 100 година навршених прије неколико дана, најстарија житељка Мориња, а вјероватно и Боке. Након освећења Храма и Свете Литургије припремљено је послужење и освјежење за све присутне у црквеној порти, а Господин Митрополит, свештенство и један број присутних били су гости Лазара Ћатовића и породице Ћатовић у чувеном ресторану Ћатовића Млини у Морињу.

Митрополит је потом посјетио манастир Превлаку код Тивта, затим манастир Св. Архангела у Бјелићима који је у обнови и у којем се, након из темеља обновљене цркве сада подижу и конаци и крстионица.

У манастиру Подмаине је Господин Митрополит вечерас благословио облачење у послушничку – искушеничку ризу двојице сабраће овог манастира: Жарка Попова и Давора Јоксимовића. Владика је у бесједи подсјетио на ријечи пророка Самуила: Говори Господе, слуша слуга Твој. „То јесте смисао послушника или, како ми Срби кажемо искушеника, као онога који се испробава на путу Господњем у вјерности Христу Богу нашем, у спремности да узме крст свој и да ходи за Господом“.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This