Izaberite stranicu

[audio:http://www.eparhija-prizren.com/sites/default/files/users/4/media/audio/aem_bratski sastanak.mp3]

ГРАЧАНИЦА/ПРИЗРЕН, 16. августа – Дводневни традиционални братски састанак свештенства Епархије Рашко-призенске и Косовско-метохијске, који се ове године одржава у Косовској Митровици, почео је Светом Литургијом у Цркви Св. Великомученика Димитрија коју је служио Мјестобљуститељ Епархије, Митрополит Амфилохије, уз саслужење Викарног Епископа Теодосија и десет свештеника и два ђакона из свих архијерејских намесништава.

Остали присутни свештеници певали су за певницом и учествовали су у Литургији. После Св. Литургије архијерејски намесник митровички протојереј-ставрофор Милија Арсовић, домаћин овогодишњег скупа, позвао је свештенике да се после послужења окупе у свечаној сали ресторана Бели Двор, где је било довољно места за близу 60 свештеника и ђакона из наше Епархије.

Митрополит Амфилохије је кратким уводним излагањем започео овогодишњи братски састанак који се оджрава још од времена блаженопочившег Патријарха Павла, тадашњег Епископа Рашко-призренског у циљу целовитијег литургијско-саборног зближавања свештенства Епархије и разговора о текућим питањима Епархије.

[audio:http://www.eparhija-prizren.com/sites/default/files/users/4/media/audio/liturgijsko_predanje_crkve_aem.mp3]

У наставку, Митрополит Амфилохије је одржао предавање на тему “Литургијско предање Цркве” у коме је упознао свештенство са развојем литургијског богословља и богослужења кроз историју Цркве. Након паузе за ручак, у поподневним часовима братски састанк, који је предвиђено да се заврши сутрадан је настављен разговорима о текућим питањима Епархије и начинима како да се унапреди пастирски рад свештенства са верним народом.

Извор: Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This