Izaberite stranicu

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7530/Mitropolit_Tolosi_14.08.2010.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 14. августа (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас Свету службу Божију у цркви Светих Макавеја у подгоричком насељу Толоши, поводом храмовске славе цркве.

„Можда једини случај жртве сличне Макавејима, бар у Европи, јесте примјер жртве старца Југ-Богдана, мајке Југовића и девет њихових синова на Косову“, рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи на тему празника. „Нема сличнијег примјера у свијету. Сви су отишли да се жртвују за Име Христово, сви су се жртвовали до најмлађег Дамјана, чија рука је по народној пјесми пала мајци у криоце“.

„Попут мајке Југовића, и Саломија је у древна времена гледала како њени синови један по један бивају мучени најстрашнијим мукама и како ни један од њих, надахнути њеном и Елеазаровом вјером не посуста него издржа до краја. Сасјечени су на комаде, до оног најмлађег за кога је и мучитељ имао сажаљења“.

„Том мученичком вијенцу на крају се придружила и њихова мајка. И благодарећи тој њиховој жртви, тој њиховој вјери и вјерности закону Божјем, спасен је изабрани Божји народ. Њихова жртва је показатељ да све што је свето и честито на земљи, оно једино може опстати ако се они који су носиоци његови жртвују, ако се жртвују без остатка, ако у њима заиста процвјета дубока вјера у Живога Бога“, рекао је Митрополит Амфилохије.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This