Select Page

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7522/13.08.2010_Mitropolit_Lipovo.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 12. августа (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Ариепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник преподобне Ангелине Крушедолске, поводом предстојеће храмовске славе, Свету службу Божију у цркви Светог архиђакона и првомученика Стефана у Горњем Липову код Колашина.

„Нека нас овај сабор, као и сваке године, сједини у истој вјери у живога Бога и обрадује нас узајамном љубављу“, рекао је Владика у литургијској проповиједи. „Да се заједнички причестимо Тијела Христова и преломимо крсни колач, хљеб Божанске љубави, да се око хљеба саберемо, да га љубављу цјеливамо и да се њиме хранимо, да кроз њега Бог благослови хљеб и све њиве, све оне који се хљебом хране“.

Владика је говорио и о Косову и Mетохији и рекао да нема ништа срамније у историји Црне Горе од одрицања од Косова и Метохије.

„Престоница Бодина Војислављевића била је у Призрену. Косовом и Метохијом су владали Балшићи након цара Душана. Да и не помињемо немањићки период. Срамно је одрећи се Косова и Метохије о којима је књаз Никола пјевао: Онамо, намо, за брда она, та то је моје, дома ћу доћ“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Одржан је и трократни опход око храма и благосиљан славски колач.

Данашњи сабор настављен је затим у организацији ктитора цркве, др Милована Бојића и његове породице. Многобројни гости уживали су у пјесмама које су, као овогодишњи специјални гости сабора, изводили познати умјетници пијаниста проф. Никола Рацков и солисти Оливер Њего и Снежана Берић, познатија као Екстра Нена.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This