Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/2201004[/picasa]

IMG_2555.JPGДАНИЛОВГРАД, 3. августа – На празник Св.пророка Илије Тесвићанина одржан је традиционални црквено-народни Сабор код храма Св. Василија Острошког на планини Сињајевини, који је у народу познатији као црква Ружица. Овај дио Сињајевине књаз Никола Петровић Његос поклонио је Бјелопавлићима 1881. године због заслуга у ослободилачким ратовима против Турака. Од тада бјелопавлићке породице издижу преко љета са својим стадима на овај катун. Године 1894. својим трудом подигли су овај свети храм и посветили га острошком цудотворцу Св. Василију. Већ више од сто година општи народни сабор код ове светиње одржава се за Илиндан.

Овогодишње сабрање започето је Светом архијерејском Литургијом, коју је служио Преосвећени Епископ диоклијски и игуман острошки Господин Јован са свештенством и народом. Након Литургије пререзан је славски колач, а затим се владика обратио присутнима пригодном бесједом.

Овогодишњи домаћин славе био је г. Владимир Радоњић, а благослов и обавезу да наредне године буде кум храма преузео је г. Слободан Вуксановић.

Након славског ручка Владика Јован је присуствовао и културно-умјетничком програму у коме су учествовали КУД “Весна” из Мојковца, пјевач Маринко Павићевић и народни гуслари Милета Пантовић и Милан Филиповић. Одржано је и такмичење у витешким дисциплинама: бацање камена с рамена, скок у даљ, скок на пањ, навлачење конопца и др.

Владика се сусрео и срдачно разговарао и са градоначелницима општина Колашин, Мојковац и Жабљак који су такође присуствовали овим свечаностима.

С.З.

Pin It on Pinterest

Share This