Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/2201005[/picasa]

ГРАЧАНИЦА/ПРИЗРЕН, 02.августа 2010.г. – Мјестобљуститељ Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске Митрополит Амфилохије данас је служио Св. Литургију у храму Св. Пророка Илије у Вучитрну. Иако је храм још у процесу обнове и предстоје завршни радови на крову као и радови на рестаурацији фресака, у овом мученичком храму који је пострадао у мартовском погрому 2004. године окупило се око 200 верника из оближњих српских енклава и са севера Косова. Митрополиту Амфилохију саслуживали су намесник митровички протојереј-ставрофор Милија Арсовић, јереји Никола Вучетић и Радета Дончић (обојица из Митровице), јереј Миломир Влашковић из Прилужја као и јерођакон Петар Дечанац. Верници су пристигли углавном аутобусима које је обезбеживала Косовска полиција. Полиција је такође обезбеђивала и простор око цркве јер у Вучитрну нема Срба повратника и постоје још безбедносни ризици.И поред свих потешкоћа Епархија Рашко-призренска организовала је ово богослужење управо на овом страдалном месту како би показла да се Црква њен верни народ не одричу својих светиња и да се литургијским сабрањима учвршћује везаност за своје пострадале светиње које се најпотпуније обнављају молитвом. Напорима Комисије за обнову Савета Европе један део радова на цркви је већ завршен, али још преостаје доста посла. Парохијски дом је потпуно обновљен као и нови зид око порте храма. Више надгробних споменика на оближњем гробљу је порушено и треба да се обнови. Иначе у храму Св. Илије у Вучитрну није служена Св. Литургија од 1999. године.

Пре почетка Св. Литургије извршено је мало освећење храма, а после Литургије пресечен је славски колач и приређен ручак за свештенство и вернике. У Св. Литургији учествовали су и секретар Министарства за КиМ г. Оливер Ивановић као и председник општине Вучитрн Драгиша Мурганић. Након славе у Вучитрну Митрополит Амфилохије је посетио манастир Соколицу где га је срдачно дочекала игуманиија Макарија са сестрама.

Викарни Епископ Теодосије служио је Св. Литургију за празник Св. Поророка Илије у Лешку, на Северу Косова, у храму Успења Пресвете Богородице где се традиционално прославља Илиндан.као народни сабор. Владики Теодосију саслуживали су протојереј ставрофор Мирослав Попадић и још осам свештенослужитеља, а у Св. Литургији учествовало је око 200 верника, већином са севера Косова. Епископ Теодосије је такође посетио и манастир Врачево код Лешка где га је дочекао игуман манастира јеромонах Василије са братијом.

Извор: Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This