Izaberite stranicu

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7476/Sajam_knjiga%20H.Novi_Svetigora_30.07.2010.mp3|titles=28.07.2010.г. – Додјела награде ИИУ СВЕТИГОРА у Херцег Новом]

У Херцег Новом на тргу Херцега Стјепана, испред Цркве Архангела Михаила и ове 2010 године од 21 до 28 јула, одржан је међународни сајам књига под називом  „Трг од књиге“.  Организатори сајма били су Општина Херцег -Нови и ЈУ Градска библиотека и читаоница, а састав извршног одбора сајма био је: Радован Божовић, Невенка Митровић и Биљана Ивановић.

Издавачка кућа „Светигора“ представила је овог пута свој нови пројекат „Изабрана дјела Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија (Радовића)“. На промоцији, у Херцег Новом која је одржана 22 јула, богонадахнуто су говорили Епископ будимљанско – никшићки господин Јоаникије (Мићовић), пјесник Будимир Дубак и професор Весна Тодоровић.

Госпођа Весна Тодоровић је напоменула да је засада одштампано само 10 књига Митрополитових изабраних дјела, а да је у плану да се одштампа  више од 30 књига и да тај подухват треба да буде готов до 2014 године. „Постоји у безводним крајевима Индије занимање које се зове сакупљач росе. То су људи који пробдију по читаву ноћ и преко разних механизама уских корита и непропустљивих платана до јутра скупе по неку чинију воде – чинију росе којима касније напоје своје жедне породице. На ову фасцинантну слику личе ми сви они сакупљачи Митрополитових ријечи који су мирно и скромно, у црној ноћи око себе, држали своје чиније пунећи их благодатном росом којом се ми сада као живом водом напајамо са чуђењем и дивљењем“, рекла ја госпођа Тодоровић.

Господин Будимир Дубак је говорио више о поезији Митрополита Амфилохија и његовој књизи о језику. „Поезија Митрополита Амфилохија је појање новог пустињака цетињског. Она је допуна молитве у олтару Храма. Она је радосно-тужни пој славословља Господу и његовој творевини. Она је језик на којем се саопштава да – У Јагњету је спас!“, каже Дубак. „Митрополит Амфилохије је више него и један његов претходник распет на крсту вјере и језика. Јер који је то Митрополит у Црној Гори до данас био принуђен да доказује који је језик и писмо српског народа и да од себе самих брани српски језик, ћирилицу и Цркву. У земљи Ћирило-Методијевског слова, у земљи Мирослављевог Јеванђеља написаног 1185 године, у земљи иловачког законоправила чији је препис начињен на Михољској Превлаци 1262 године, у земљи ободске штампарије, у земљи Божидара Вуковића Подгоричанина, у земљи Светога Петра и Његоша, у тој земљи Архиепископ цетињски принуђен је да устаје у одбрану српског језика“, рекао је господин Будимир Дубак.

„Ове књиге су настале из бројаница Митрополита Амфилохија“, рекао је Епископ Јоаникије. Желећи више да каже о самој личности аутора владика Јоаникије је наставио: „Ево када су нам из Европе дошле врло непријатне вијести Митрополит Амфилохије је, поново као и 1999 године, узео онај крст косовског мученика да би њиме заштитио Српски народ и српске светиње на нашем духовном огњишту Косову и Метохији“.   Даље је Епископ Јоаникије нагласио допринос Митрополитовог дјела богословској мисли: „Ријетко је ко тако широко захватио на пољу богословске мисли, могуће да је Митрополит Амфилохије данас у том смислу једини прави наследник Светог Владике Николаја. Јер и он као и Свети Владика Николај написао је изванредна дјела из области теологије, из области хришћанског васпитања, из области еклисиологије, из области тумачења Ријечи Божије (Светог Писма), и наравно показао се као бесједник подобан у свему Владици Николају. Добро је примијећено да он има снажну и мисаону и пјесничку црту у његовим бесједама“.  „Али, Митрополит Амфилохије, је изнад свега и прије свега пастир, а то се може видјети и из предложених књига. Он је пастир који у име Христово сабира свој народ, и обједињује га. Како га обједињује – Духом Светим. Онда он и просвјећује народ Ријечју Божјом и то је оно што је изузетно драгоцјено нама данас. Имамо ми образованих људи, имамо културних  хвала Богу ми смо даровит народ – народ који има велике личности али ријетки су пастири око којих се народ сабира, и чија ријеч и за вријеме њиховога живота, али и кад их Господ призове к себи врло често много више, остаје као духовна ризница, као духовно благо у наслеђе томе народу коме су служили. То Господ даје онима који носе крст свога народа који се сараспињу са њиме, који се труде да га осјете да га доживе, да пате његове патње да брину његове бриге, да састрадавају са њиме и то је посебни дар Митрополита Амфилохија“, рекао је Епископ Јоаникије.

Жири сајма „Трг од књиге“ у саставу: проф. др Горан Максимовић, проф. Ратко Павловић и Војислав Булатовић једногласно је донио одлуку да за издавачки подухват године – „Изабрана дјела Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија“ додијели плакету издавачкој кући Светигора.

Плакету за најбољу едицију добио је „Архипелаг“ из Београда за пројекат „100 словенских романа“; за најљепшу књигу године „Технологија еколошког грађења“ аутора Клауса Данијелса -„Јасен“ из Београда, и за дјечју књигу године„Књига за сваког дјечака“- „Креативни центар“ из Београда.

Плакете је награђеним, 28 јула на затварању  сајма „Трг од књиге“,  уручио господин Радован Божовић.

Pin It on Pinterest

Share This