Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/13201012[/picasa]

ЦЕТИЊЕ, 13. јула (Светигора прес) – На данашњи празник Сабора Светих 12 Апостола, у народу познат и као Павловдан, већ традиционално је служена Света Литургија у Храму Преображења Господњега на Ивановим Коритима подно Ловћена.

Свету Службу Божију служио је презвитер Љубомир Јовановић, парох добрско-метеришки, а били су присутни и пароси цетињски, протојереји Гојко Перовић и Обрен Јовановић,  уз вјернике са Цетиња, међу којима је био и предсједник Црквене општине Цетиње г. Рајко Радусиновић.

Павловдан је завјетни дан овога краја и старији мјештани још памте древни обичај Павловданске Литије, или како тамо кажу: „носили су се Крсти кроз село“.

Фотографије са почетка 20. вијека показују остатке грађевина које су окруживале Храм Преображења Господњега, што потврђују и многи извори, који говоре да је на овом мјесту био метох Цетињског манастира.

Манастир датира још из времена Ивана Црнојевића, а данашња црква је подигнута у 19. вијеку на темељима старога храма из времена Митрополитâ Саве и Василија Петровића, који је страдао у пожару као и остали дјелови манастира који нису обновљени.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This