Select Page
[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7413/16.07.2010_Rajo%20Vojinovic_Svetigora%20br.201..mp3]

ЦЕТИЊЕ, 10. јула – Након петонедјељног поста, из штампе се појавио 201. број Светигоре – образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Бесједом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског, Митрополита Црногорско-приморског Амфилохија О Светотројичној љубави и послушању, која је изговорена у Грачаници ове године отвара се садржај овог Петровског броја часописа.

О празнику Петровдану казује тумачење Јеванђеља које се чита на тај дан, а које је припремила редакција часописа, а празнику који претходи овоме – Рођењу светог Јована, у народу познатог као Ивањдан посвећена је богословска тема архимандрита Јова Геча.

Највећи дио садржаја овог броја Светигоре односи се на репортаже и чланке који говоре о светитељима са наших простора. На првој страници је репортажа из манастира Ћелија Пиперска, о прослави Светог Стефана Пиперског, која је ове године организована 30. маја. Десетак дана након ове свечаности, ријеке вјерника су се слиле код мошти светог угодника Божјег Василија Острошког. И тај догађај је такође пропратила редакција часописа.

Као што је познато широм православља, на потоњем засједању Сабора СПЦ канонизована су два нова светитеља Српске цркве – Свети Јустин Ћелијски и Свети Симеон Дајбабски. О житију Светог Симеона Дајбабског пише историчар Предраг Вукић. Ту је и репортажа са прославе Светог Јована Владимира, о којој говори и насловна страна. Једна од репортажа преноси догађај овогодишње централне прославе Видовдана на Газиместану.

О најактуелнијем догађају у Православној цркви претходних недјеља – посјети Васељенског Патријарха Вартоломеја Русији, сазнаћете из овог броја.

Након посјете ученика Богословије Светог Петра Цетињског Светој Гори и Егејској Македонији утиске преносе учесници екскурзије и то сликом и ријечју.

Истину о злочинима против православних Срба у Хрватској износи професор Аристотеловог музеја у Солуну, Андониос Емилиос Н. Тахиау. То је свједочанство које ће се наставити у сљедећем броју. Мр Павле Кондић пише о Митрофану Бану, а испод текста О легитимитету и континуитету Православне цркве у Црној Гори прије и послије 1918.г. потписују се протојереји Велибор Џомић и Гојко Перовић.

Од осталих занимљивих чланака наводимо разговор са Владиком шумадијским Јованом, разговор са бившим боксерским асом Модрагом Перуновићем. Рубрика Мајке великих људи говори о царици Милици. Наћи ћете и практичан текст из медицине – о кожи. А овај број доноси и увод докторске дисертације бившег уредника часописа Светигоре јеромонаха Никодима Богосављевића.

Кратак помен Светигора је посветила недавно уснулом пјеснику Кости Нинковићу.

На самом крају хронике Светигоре информишу своје читаоце о дешавањима из свијета, Помјесних и Отачаствене цркве, као и Митрополије Црногорско-приморске.
С. Ж.

Pin It on Pinterest

Share This