Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/8201004[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7375/08.07.2010_Mitropolit_Vujanovic_Tadic.mp3|titles=ПРЕДСЈЕДНИЦИ БОРИС ТАДИЋ И ФИЛИП ВУЈАНОВИЋ ПОСЈЕТИЛИ ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР]

P7080081.JPGЦЕТИЊЕ, 08. Јула (Светигора прес) – У склопу званичне посјете предсједника Србије Боирса Тадића

Црној Гори предсједници Црне Горе и Србије Филип Вујановић и Борис Тадић посјетили су данас Цетињски манастир и цјеливали мошти Светог Петра Цетињског, Десницу Светог Јована Крститеља и честицу Часног Крста Господњег.

Двојицу предсједника је у порти Цетињског манастира дочекала манастирска братија предвођена Високопреосвећеним Архиепископом цетињским Митрополитом црногорско-приморским Господином Амфилохијем који је високе госте бесједом поздравио у манастирској цркви.

„Овај манастир посвећен је Пресветој Богородици и Цетиње је вјековима под њеним Покровом. У наше вријеме овдје је дошла још једна Светиња. То је Филермска Богородица, тако да јејош и тиме град постао градом Пресвете Богородице“, рекао је Владика.

P7080102.JPG„Свети Петар Цетињски је изузетна личност наше историје. Он је започео ослободилачки покрет, не само Црне Горе него свеукупног Балкана оним знаменитим биткама на Мартинићима и на Крусима, а ви сте, господине предсједниче Вујановићи, данас на његовом мјесту као предсједник савремене Црне Горе. Свети Петар Цетињски је подстакао Вожда Карађорђа на ослободилачки покрет, онога Карађорђа о коме је његов наследник Петар Други Петровић Његош пјевао да он ‘диже народ, крсти земљу а варварске ланце сруши“ надахнут дјелом свога великога претходника Светога Петра. А ви сте, господине предсједниче Тадићу, на ономе мјесту које је у Србији имао Карађорђе. Ваш данашњи сусрет је наставак тог сусрета и прожимања вјековног двије државе и Црне Горе и Србије. Нека би ваш сусрет уродио плодовима на добро и Црне Горе и Србије какве су жељели, какве су започели ова двојица витезова Србије и Црне Горе“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Захваљујући Митрополиту на лијепим ријечима добродошлице, предсједник Вујановић је посебно нагласио част да се налази испред велике светиње која завређује поштовање. „Свети Петар Цетињски је творац црногорске државе који је племенску заједницу претворио у државу и са правом за живота упутио на оно што се десило након његове смрти – то да буде светац који ће се вјечно памтити и вјечно поштовати. Један је од седморице династа који завређује дивљење, који је светац који обавезује на вјечно поштовање. Хвала вам што се саопштили да је Црна Гора мјесто три велике светиње, од којих су двије овдје. Судбином историје оне су доспјеле у Црну Гору да би показале да она несумњиво треба да шири поруке екуменства и да кроз те поруке показује да овдје треба сви да живимо заједно, у слози, у P7080128.JPGљубави и у садржају који треба Црква и вјера да подстакну. Ја сам увјерен да то треба да буде мисија свих“, рекао је предсједник Црне Горе.

Предсједник Србије је, захваљујући Митрополиту на добродошлици, и на части да се налази „поред ћивота Светога Петра Цетињског и поред Филипа Вујановића, који се налази као наследник на његовом мјесту, и поред вас као Митрополита. За мене то заиста представља један велики тренутак“.

„О повезаности наших људи људи, народа свједочи недвосмислено много историјских факата и детаља. Као и чињеница да је онај човјек који је почео креирање модерне српске државе, Карађорђе, такође поријеклом из ових крајева. Као и чињеница да су три велике светиње, Часни Крст, рука Светог Јована и икона Филеримоса такође у Црну Гору дошле из Србије. Све то свједочи о нашој повезаности и о непрекинутом низу. Сасвим сам сигуран да ће тако бити и у будућности поштујући и Црну Гору и Србију и независност и једне и друге земље и посебности идентитета, али и заједнички идентитет“, рекао је предсједник Борис Тадић.

Потом су двојица предсједника с Владиком Амфилохијем у просторијама Митрополије разварали о улози Цркве у односима двије државе, а с обзиром да је Митрополит Амфилохије Мјестобљуститељ-администратор Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске поменуто је питање о проблему повратака расељених и прогнаних са Косова и Метохије, од којих не мали број борави у Црној Гори, живећи у тешким условима и оскудици.

P7080143.JPGСусрету двојице предсједника са Митрополитом присуствовали су: амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац, савјетник Предсједника Србије Млађен Ђорђевић, савјетник предсједника Црне Горе Соња Томовић Шундић, игуман Цетињског манастира протосинђел Методије Остојић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј Гојко Перовић и секретар Митрополије Црногорско-приморске протојереј Обрен Јовановић.

На крају посјете, обје државне делегације су испраћене звонима са древног Цетињског манастира.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This