Izaberite stranicu

Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј данас је дошао на Косово и Метохију како би учестововао у сутрашњој прослави Видовдана заједно са осталим архијерејима, свештенством монаштвом и верним народом. Патријарх Иринеј стигао је у манастир Грачаницу у пратњи Епископа Теодосија око 16.00 часова. Његову Светост дочекао је Мјестобљуститељ Епархије Рашко-призренске Митрополит Амфилохије заједно са Епископом Атанасијем, свештеницима приштинског намесништва, грачаничком игуманијом мати Ефросинијом и њеним монахињама, игуманијом жичком мати Јеленом са својим сестрама, као и осталим присутним монаштвом и верним народом. У грачаничком храму је одслужена свечана докслологија после које се Митрополит Амфилохије обратио Његовој Светости пожелевши му добродошлицу на светолазаревско Косово и Метохију.

[audio:http://www.eparhija-prizren.com/sites/default/files/users/4/media/audio/docek_patrijarha_270610.mp3|titles=Дочек Патријарха Иринеја 27.06.2010.г.]

„Ваше присуство овде показује да Бог није заборавио овај народ и Цркву Светосавску. Ходите стопама Ваших претходника Св. Саве, као и Св. Јефрема и Спиридона, патријараха који су славили Видовдан заједно са Великомучеником косовским Лазаром и његовим витезовима“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Патријарх Иринеј је заблагодарио Митрополиту Амфилохију на топлим речима добродошлице рекавши: „Велики је дар Божије милости и благодати имати овакве светиње за један народ и његову историју и велики је дар доћи у ове светиње и поклонити се њима и поклонити се њима и свим онима који су у њима верно служили Богу и своме народу. Овде је место освећења и духовног освежења, било и остало за свагда, пре свега за српски народ који је ове светиње преко својих краљева, царава, патријараха и царева подизао, у њима се снажио и храбрио и нама оставио да се освежавамо, храбримо, да ојачавамо своју веру у Господа. Ови српски свети крајеви су понижени у наше време, али иако су пострадали и страдају и даље, чврсто верујемо да Господ неће оставити ове светиње ни свету земљу српску Косово и Метохију. Верујемо у молитве и у моћ светих који су се овде подвизавали, пре свега оних који су ове светиње подизали на духовну корист народа. Њихове молитве су велике и верујемо да нас неће оставити. Молимо се Господу да Његова моћ и сила свагда почива са овим светињама и са овим страдалним народом нашим….“

Сутрадан, на Видовдан у 8.00 часова ујутро Његова Светост ће служити Свету Архијерејску Литургију у манастиру Грачаница уз саслужење Митрополита Амфилохија, Мјестобљуститеља Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске као и других Епископа и свештенства СПЦ. Након Литургије предвиђен је одлазак на Газиместан, где се традиционално врши помен постралим јунацима косовским.

Сутрашњој прослави Видовдана присуствоваће Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и Министар Вера Богољуб Шијаковић, као и друге званице. Очекује се присуство већег броја верног народа из целе Србија и посебно са Косова и Метохије. У манастир Грачаницу у поподневним часовима већ пристиже већи број гостију, монаштва и свештенства из Епархије Рашко-призренске и других Епархија.

Видовдан ће традиционално свечано бити прослављен у свим манастирима и парохијским црквама широм Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијсеке као и широм целе СПЦ.

Извор: Епархија Рашко-призренска и Косовскометохијска

Pin It on Pinterest

Share This