Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 26. јуна –  У наставку доносимо дио писма од 2. априла 2000.г. Његове Свесветости Архиепископа Константинопољског и Васељенског Патријарха Господина Вартоломеја упућеног тадашњем Предсједнику Републике Црне Горе г. Милу Ђукановићу:

Подсјећамо Вас, међутим, на једну тему којој мислимо да ћете дати значај јер се ради о лицу које се представља као епископ Источне православне цркве а зове се Мираш Дедеић, тобожњи вођа (потпуно непознат свима у Православној цркви) независне Православне цркве у Црној Гори, који је иначе прије неколико година рашчињен од стране наше Васељенске Патријаршије и враћен у ред лаика.

Поред, тога, он се и даље ван сваког закона представља као свештено лице и на тај начин узнемирава православни народ у Црној Гори гдје је као канонски православни епископ од свих православних цркава једини признат Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије. (у то вријеме још увијек није била обновљена Епархија Будимљанско-никшићка, прим. ред.)

Увјерени смо да ће Ваша драга Екселенција разумјети опасност по духовни живот народа Црне Горе која је проузрокована дјеловањем поменутог Мираша Дедеића, те да ћете се Ви дистанцирати од њега ради добра и јединства Вашег народа.“

Извор: Светигора прес

Pin It on Pinterest

Share This