Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/17201005[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7291/18.06.2010_Osvecenje_Budva.mp3|titles=МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ У БУДВИ ОСВЕШТАО  ПРОСТОРИЈЕ ФОНДА ЈЕДИНСТВА ПРАВОСЛАВНИХ НАРОДА]

_ZTR8395.JPGЦЕТИЊЕ, 18. јуна (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије синоћ је у Будви освештао просторије Међународног фонда јединства православних народа.

Појали су чланови Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Котора.

Чину освећења присуствовали су Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије, предсједникм Фонда Валериј Аркадијевич Алексејев, секретар Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Саво Тутуш, ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј Гојко Перовић, бројно свештенство, савјетник предсједника Црне Горе Филипа Вујановића др Соња Томовић Шундић, висока делегација Руске Думе, амбасадори Русије, Србије и Босне и Херцеговине Јаков Герасимов, Зоран Лутовац и Бранимир Јукић, представници амбасада Украјине и Бугарске, градоначелници Будве и Котора Рајко Куљача и Маја Ћатовић, као и представници појединих политичких партија.

Предсједник Фонда јединства православних народа Валериј Алексејев заблагодарио је Митрополиту Амфилохију на присуству свечаном чину освећења просторија Фонда, „а нарочито на вашој бризи за Одјељење Фонда за Србију и Црну Гору, сада подијељеног на одјељење у Србији и одјељење у Црној Гори“.

„Ви сте од првих дана присутни као покровитељ и духовник, јер сте и предсједник покровитељског савјета у Србији и Црној Гори, а сада стицајем околности отварамо одјељење у Црној Гори“, рекао је господин Алексејев преносећи Митрополиту Амфилохију поздраве Свјатјејшег Патријарха московског Господина Кирила.

Митрополит Амфилохије је узвратио пригодним словом и на благослов нових просторија и новог устројства Фонда господину Алексејеву поклонио икону Казанске Мајке Божје.

Славко Крстајић, досадашњи директор Фонда за Србију и Црну Гору  постао је директор Одјељења за Црну Гору.

Градоначелник Будве Рајко Куљача казао је да се нада да ће отварањем канцеларије Фонда у Будви сарадња између Русије и Црне Горе сваким даном бити све већа. „Надам се да ће са нашом православном браћом доћи и све оно што овај град очекује, а то је побољшање сарадње Бдве са побратимским источним округом Москве, да ће се побољшати ниво сарадње у економској, културној, спортској и свакој другој области на један већи ниво“.

Сједиште Међународног фонда јединства православних народа је у Москви, а предсједник његовог Покровитељског савјета је Патријарх московски и цијеле Русије Свјатјешиј Господин Кирил.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This