Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/17201004[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7288/Mitropolit_%20Pardus_17.06.2010.mp3]

IMG_0074.JPGЦЕТИЊЕ, 17. јуна (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, поводом празника Светог свештеномученика Јоаникија Црногорско-приморског и с њим пострадалих свештеномученика и мученика, Свету службу Божију у храму посвећену овом празнику на Пардусу код Подгорице.

Владици су саслуживали свештеници цетињског и подгоричког архијерејског намјесништва и гост архимандрит Василије Гролимунд, поријеклом  Швајцарац, настојатељ скита Светог Спиридона у Њемачкој, кога је својевремено замонашио преподобни Јустин Ћелијски.

„Међу пострадале на правди Бога спадају и свештеномученик Јоаникије Црногорски и Приморски и са њиме пострадали свештеномученици и бројни хришћани из нашега рода, од нашега порода“, подсјетио је Владика Амфилохије у литургијској проповиједи вјернима. „Њихова имена једно вријеме нијесу смјела ни да се помињу, још мање да се записују. Гробови многих од њих су рушени. Кад сам дошао на Цетиње за Митрополита црногорскога нигдје у Митрополији нијесам нашао ниједне слике Митрополита Јоаникија. Све је било избрисано и уништено. И кад сам донио прву његову слику, један од старијих људи, испуњен тим страхом којим је била испуњена сва Црна Гора, рекао ми је ‘Владико, можда не би било добро да ова слика Митрополита Јоаникија стоји овдје’“.

„Рекао сам да је доста било његово име у кам затуцано и да ће та слика убудуће стајати у Митрополији, јер без ње ни наш живот ништа неће ваљати,  нити наше служење Господу. И полако, пошто је јача Божја него људска, не само што су се мученици вратили, него су ево и храмови подигнути као најљепши споменици онима који су животе положили за вјеру о отачаство“, рекао је Владика Амфилохије.

Благосиљан је славски колач и одслужен помен свим пострадалима у братоубилачком рату од 1941- 1945. године и након њега.

„Ништа часније ни Богу милије није родила Црна гора од оних којима је овај Свети храм посвећен. То је вијенац Црној Гори, то је њен украс, њена љепота пред Богом, људима и историјом. То је најљепше што је двадесети вијек родио овдје“, рекао је Владика благосиљајући славски колач.

Овогодишњи кум славе цркве на Пардусу био је Вељко Богојевић од кога је кумство за наредну годину примио Драган Тодоровић.

Данашње литургијско сабрање својим појањем украсио је хор Светог Козме Етолског састављен од полазника школе вјеронауке при подгоричком саборном храму Васкрсења Христовог.

Господин Митрополит је синоћ у Манастиру Ћелија Добрска благосиљао први овогодишњи принос меда из уљаника Цетињског манастира са око тридесетак пчелињих друштава који се налази у Добрском селу. У питомој долини Добрског села налази се и виноград Цетињског манастира као и највећи дио манастирске економије.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/16201005[/picasa]

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This