Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/14201007[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7281/15.06.2010_Manastir_Celije.mp3]

ВАЉЕВО, 15. јуна – У манастиру Ћелије, код Ваљева, у понедељак 14/1. јуна 2010. године, свечано је прослављен празник Преподобног Оца Јустина Ћелијског, први пут од како је, на овогодишњем редовном пролећном заседању, Свети Архијерејски Сабор СПЦ једногласно одлучио да се име Преподобног Авве унесе у Диптихе Светих Православне Цркве.

У присиству преко хиљаду верника из свих крајева Србије служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије. Саслуживали су Њихова Преосвештенства господа Епископи ваљевски Милутин, зворничко-тузлански Василије, бачки Иринеј, шумадијски Јован, осијечко-пољски Лукијан, врањски Пахомије, канадски Георгије и будумљанско-никшићки Јоаникије, као и бројни архимадрити и свештеномонаси из грчке и руске цркве, свештенослужитељи из Епархије ваљевске и осталих епархија из отаџбине и расејања.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је, у својој беседи, истакао да све што је нови равноапостолни Јустин Ћелијски написао, протумачио и учинио у свом овоземаљском животу сведочи име Христово и благосиља Бога Оца и Онога кога је Он послао и у коме нас је изабрао.

„Сви његови записи, чак и из доба младости, сведоче његову дубоку и непоколебиву веру, његово познање Живога Бога јављенога у Христу Господу, и све што је чинио и мислио, до последњега свог издисаја на Благовести, све је то једна чудесна песма, чудесна поема, најлепша песма испевана на овом светосавском језику, песма о Христу Богочовеку. Богочовек је за њега био и остао све и сва! Пресвета Тројица била је зеница његовог бића. Трудио се, до последњег издисаја, да свети, незазорни и непорочни живот буде мера и освећење његовог живота. У свему је Господ научио Оца Јустина да види, осећа и доживљава велику и свету тајну Божијега дејства, присуства и стваралачке силе. Сваки народ добија понеког великог човека у својој старијој и новијој историји. Нас, као народ Божји који је постављен на овим просторима да доноси плодове свога постојања, Господ је у овим распетим временима обдарио са многим часним и честитим људима, али, међу свима њима, посебно место заузимају Свети Отац Николај Охридски, Жички, Лелићски и свеправославни и новојављени светитељ и просветитељ Отац Јустин Ћелијски, чије се име прочуло широм света, јер су данас, овде, заједно са нама, и наша браћа из других праволсавних народа”, закључио је Митрополит Амфилохије и препоручио свима вернима да из Ћелија са собом понесу лепоту лика Авве Јустина и приме његово сведочење Христа Господа, изражавајући наду да ће се у будућим временима све више верних сабирати око ћивота Светога старца Јустина Ћелијскога и Светог лелићског пророка, боговидца и тајновидца Николаја Охридског и Жичког.

Будући да је ове године под истим датумом обједињено празновање Оца Јустина, обележавање Дана Епархије ваљевске и литургијско прослављење 4. Сабора Православних народних хришћанских заједница, присутном верујућем народу се обратио и епископ домаћин, Његово Преосвештенство Владика ваљевски Г. Милутин. Захваливши Богу што је послао Светог Оца Јустина да нам, како је нагласио, преко њега покаже какви и ми овде на земљи треба да будемо, као и Светом Архијерејском Сабору СПЦ што је у мају унео име Оца Јустина у Календар светих, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин је истакао да је Бог Оца Јустина прослављао још од његовог рођења и да он већ тридесет година, од блаженог упокојења, чудотвори у овом светом месту – Ћелијама. Владика Милутин је искористио прилику да похвали ревност досадашњих приложника нове тропрестоне цркве, посвећене Светом Сави, Светом Јустину Философу и Преподобној Марији Египћанки, и позвао све људе добре воље да и убудуће наставе да помажу ово богоугодно дело, како би се, уз благослов Божји, на јесен или у пролеће, након вађења из земље, свете мошти Авве Јустина положиле у цркву која се гради по његовој тестаментној жељи.

Свечана литија је одржана од места служења Свете Литургије до гроба Аве Јустина где је преломљен славски колач и освећено жито. Затим је Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије се осврнуо на свето и богоугодно дело молитвеног подвига Преподобног старца Ћелијског. Епископ Јоаникије је подсетио на жртву живу и благоухану овога дивнога светитеља Господу Богу Сведржитељу, који се тиме уподобљавао Христу Спаситељу, са Њиме се сједињујући. Владика је окупљенима око Аввиног светог гроба поручио да заблагодаре Богу што га је подарио нашем православном српском роду и целој васељени, називајући га светилником, Божјим угодником, подвижником, богословом, философом, песником, духовним оцем и препородитељем рода нашега.

Свечаности у Ћелијама, поред многобројног верујућег народа, присуствовао је градоначалник Ваљева Зоран Јаковљевић са сарадницима, председник Скупштине града Ваљева Горан Лучић, представници војске, полиције, јавних установа и институција и бројне друге угледне званице и гости. У културно-уметничком делу програма наступио је познати српски мултиинструменталиста Слободан Тркуља.

У порти ћелијског манастира многи верујући су остали да касних поподневних сати прослављајући свето име Оца Јустина и клањајући се његовом светом гробу на коме су се, како говоре сведочења, догађала бројна исцељења оних који су у Ћелијама потражили молитвену утеху и помоћ светитеља који је, још за свога овоземаљскога живота, био оличење бескрајнога богољубља и човекољубља, оличеног у образу Богочовека Христа, коме је и посветио цео свој богоугоди живот.

Александар Максимовић
Инфо-служба Епархије ваљевске

Pin It on Pinterest

Share This