Select Page

[audio:http://www.eparhija-prizren.com/sites/default/files/users/4/media/audio/mitropolit_pristina_090610.mp3]

ГРАЧАНИЦА/ПРИЗРЕН, 9. јуна . Мјестобљуститељ Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске Високопреосвећени Митрополит Амфилохије данас је служио Св. Литургију у приштинском храму Св. Николе уз саслужење Викарног Епископа Теодосија и пет свештенослужитеља. Ово је била прва прилика после дуже времена да се на Литургији у овом храму на Св. Литургији нађу три досадашња пароха храма Св. Николе (протојереј Ранђел Денић, садашњи намесник приштински у Грачаници, протојереј Радивоје Панић, садашњи старешина храма Св. Саве у Београду и протојереј Мирослав Попадић, садашњи парох у Лешку. Отац Мирослав је био и последњи парох приштинског храма Св. Николе до 17. марта 2004. године, када је у поселдњем тренутку спашен из запаљеног парохијског дома, док је сама црква већ била у пламену.

У међувремену, храм Св. Николе је обновљен и освећен заједно са парохијским домом у коме се налазе два намештена стана, у којима ће живети свештеник и ђакон са својим породицама. Митрополит је именовао јереја Дарка Маринковића за пароха приштинског, а о. Стева Митрића поставио за ђакона ове парохије. Тиме је овај храм стављен у потпуну и редовну литургијску употребу. Такође је обновљена и крстионица са звоником, а цео комплекс храма је уређен захваљујући и труду Срба из Приштине којима је ово сада главно место окупљања. Преостали су конзерваторски радови на фрескама који ће постепено бити обављани у координацији за Заводом за заштиту споменика културе из Београда и канцеларијом Завода у Лепосавићу.

У Светој Литургији, поред приштинских Срба, учествовали су студенти са Учитељског факултета у Митровици. Митрополит Амфилохије је након Св. Литургије освештао парохијски дом у коме је за све присутне приређено послужење.

Извор: Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This