Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/29201002[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Posjeta%20Simonopetrita%20Cetinjskom%20manastiru.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 29. маја (Светигора прес) – Јутрос је у Цетињском манастиру служена Света литургија у којој је началствовао игуман светогорског манастира Симонопетра, архимандрит Јелисеј, уз саслужење ректора Цетињске Богословије, протојереја Гојка Перовића и игумана Цетињског манастира, протосинђела Методија. Са пјевнице се поред устаљених гласова цетињских богословаца чуло и појање грчких монаха.

Након Свете службе Божије служен је молебан за крај школске године.

После молитвеног сабрања отац Јелисеј упутио је поздравну поруку ректору и ђацима Богословије. „Овдје служи и овдје је помјесни Епископ Митрополит Амфилохије кога много цијенимо и кога ми познајемо одавно, прије него што су многи од вас рођени“, рекао је архимандрит Јелисеј. „И пошто ми знамо његов живот, велика нам је част што га познајемо, и много га волимо. У његовој личности слажу се подвиг, врлина и вјера. Завиде вам у Грчкој што имате таквог Митрополита“.

„Ми долазимо са Свете Горе, из врта Пресвете Богородице. То је монашки центар Православља, једно велико благо које у себи носи светост, историју, културу. И долазимо из манастира Симонопетра чији је ктитор Свети Симон, а зидан је на камену између земље и неба. Иако су прошли толики вјекови у Светој Гори, око хиљаду година, ништа се није изгубило од старог живота и тамо је живо присуство Бога и Богородице“.

„Дошавши у вашу земљу сусрећемо исто предање, велике Светитеље, нетрулежне мошти, цркве, фреске и наравно људе који настављају борбу подвига и врлина. А то уједињује два различита предања – Свете Горе и ваше предање“, рекао је отац Јелисеј.

Поздрављајући Архимандрита Јелисеја и монахе симонопетрите, ректор Цетињске Богословије протојереј Гојко Перовиће је рекао да је њихово присуство на данашњој служби велики благослов.

„Ваше присуство много значи братству Цетињског манастира, састављеног од младих монаха који су тек кренули на пут подвига. А пуно значи и нама у нашој богословској школи. Према школском плану управо данас је крај школске године, а према Божјем плану ви сте данас дошли да тај крај благословите, да га учините благословеним. Ми који служимо ћивоту Светог Петра знамо да док год служимо да смо на добром путу. Али ваш данашњи долазак и ово братско служење у љубави и заједничкој молитви је нашим срцима доказ да је све оно што смо радили у овој школској години било Богом благословено“.

„И оно што смо постигли и што се огледа у одличном успјеху ђака, а и оно што нијесмо постигли знамо да је у лицу ваше љубави и у молитви било по промислу Божјем. Хвала вам на овој заједничкој служби и на лијепим ријечима које сте упутили и свештенству и ђацима Богословије“, рекао је отац Гојко Перовић уручујући пригодан поклон монасима из манастира Симонопетра.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This