Izaberite stranicu

ВИСОКИ ДЕЧАНИ, 27. маја – Мјестобуститељ Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске, Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Г.Амфилохије данас је служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Високи Дечани уз саслужење Викарног Епископа Липљанског Г. Теодосија, игумана светогорског манастира Симонопетра, архимандрита Јелисеја и симонопетритских и дечанских свештеномонаха. Епископ Теодосије, као игуман манастира Дечани, поздравио је архимандрита Јелисеја нагласивши колико молитве светогорских монаха значе Цркви и верном народу на овом простору и да се његова посета распетом Косову и Метохији доживљава као посебан благослов и охрабрење. Архимандрит Јелисеј је захвалио на речима добродошлице рекавши да смо у Цркви сви међусобно повезани Духом Светим и да он и његови монаси као и остали Светогорци доживљавају и проживљавају косовску Голготу српске православне браће као сопствено страдање и да ношењем овог крста Црква, а посебно монаси који су остали у својим манастирима на Косову и Метохији сведоче живу веру у Христа Спаситеља. Архимандрит Јелисеј је посебно захвалио Мјестобуститељу Епархије РП и КМ Митрополиту Амфилохију на његовој љубави и гостопримству које му је указано у овој богоспасаваној Епархији.

Игуман манастира Симонопетра са својим монасима налази се у дводневној посети Косову и Метхохији и синоћ је заједно са Митрополитом Афмилохијем и Епископом Теодоисијем стигао у манастир Дечане, након посете Грачаници, манастиру Свети Архангели и светињама Призрена. Братија манастира Високи Дечани су архимандриту Јелисеју приредили свечани дочек и доксологију.

Детаљнији извештај о посети угледног светогорског игумана Епархији Рашко-призренској Инфо-служба ЕРП ће објавити сутрадан када је предвиђено да након Свете Литургије у манастиру Дечани Архимандрит Јелисеј са братијом настави своје поклоничко путовање у правцу Црне Горе и Херцеговине где ће посетити тамошње светиње.

ФОТОГАЛЕРИЈА – СВЕЧАНИ ДОЧЕК МИТРОПОЛИТУ АМФИЛОХИЈУ
И АРХИМАНДРИТУ ЈЕЛИСЕЈУ

Извор: Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This