Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/14201006[/picasa]

БИЈЕЛА, 16. маја – На Јеремијином брду изнад Бијељских Крушевица са једне и Костањице са друге стране брда, на 716 метара надморске висине и ове године је свечано прослављен дан Св. Пророка Јеремије,14. маја 2010. године.

Црква на овом брду подигнута је 1868. године трудом и залагањем мјештана Бијељских Крушевица и околних мјеста, па стога и велики број мјештана овог села прославља Јеремијин дан као своју завјетну славу.

Црква Св. Пророка Јеремије је једна од 9 цркава у парохији бијељско-крушевичкој. До цркве која се налази на највишем врху овог краја воде стрме и тешко приступачне стазе што даје посебну чар овом ходочашћу.Св. Литургију је служио надлежни парох бијељско-крушевички протојереј Предраг Видаковић уз молитвено појање пјевнице Цркве полагања ризе Пресвете Богородице из Бијеле. На Светој Литургији био је присутан и о. Саво дучић из манастира Св. Архангела са Михољске Превлаке и јерођакон Иларион из новооснованог Манастира Св. Архангела Михаила у Ђурашевићима, Бјелићима, скит Манастира Превлачкога.

Након Св. Литургије око храма је опходила литија и пререзан је славски колач. Интересантно је поменути да се на овај дан чита кољенопреклона молитва св. Трифуна за заштиту поља и винограда.

У пригодној бесједи о. Предраг је рекао: „Окупили смо се данас, драга браћо и сестре, на дан Св. Пророка Јеремије, да се помолимо богу и Св. Пророку да услиши наше молитве и жеље. Није било свеједно овдје данас изаћи по оваквом путу, али знамо да ако хоћемо нешто у животу да остваримо, онда се морамо и помучити да би нам се циљ испунио, али у овоме нашем духовноме животу, нормално је да смо и ми данас поднијели једно мало оптерећење излазећи у овај свети храм уз ове стране, приносећи наше молитве и жртве како би нам се свеваскрсли Господ смиловао на нас и услишио нам молитве преко свог угодника Св. Пророка Јеремије.“ Отац Предраг се на крају захвалио свима присутнима окупљеним око храма, пожељевши да се увијек окупљамо око наших светиња и Богу молимо.

Интересантно је напоменути да, ако је облачно, не иде се на Јеремијино брдо на Литургију због велике грмљавине па се онда Св. Литургија служи у цркви Св. Архангела Михаила на Бијељским Крушевицама. И сама црква је више пута страдала од удара громова, па је стога и више пута обнављана. 29. јуна 2008. године на цркви је освећен и звоник јер се управо због лошег времена није на дан Св. Пророка могло изаћи на брдо и служити Литургија. Приликом освећења звона на крсту изнад звоника слетјела су два бијела голуба.

Након завршене службе сав присутни народ са свештенством, у подножју цркве у густој храстовој шуми су приступили трпези љубави!

Н.В.

Pin It on Pinterest

Share This