Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/15201003[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7144/Mitropolit%20sa%20Liturgije%20na%20Prevlaci.mp3]

IMG_0065.JPGЦЕТИЊЕ, 15. маја (Светигора прес) – У Светоархангелском манастиру на Михољској Превлаци код Тивта данас је одржано традицонално годишње сабрање кола српских сестара Црне Горе, а домаћин је било Коло српских сестара из Кртола.

Скуп је почео Светом службом Божијом коју је служио Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством.

„Бог је свјетлост и почива у вјечној свјетлости“, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи. „Христос, Син Божји, Који је дошао у овај свијет, дошао је да се открије као вјечна и непролазна свјетлост која обасјава сваког човјека. И да и оне који су Његови, који су га исповиједали кроз вјекове, учини свјетлошћу“.

„Да свијетле, да свјетлост њихова свијетли према људима, да људи гледајући добра дјела њихова прослављају Оца Који је на небесима. У свјетлости Христовога лица видимо свјетлост свеукупне Божје творевине, видимо свјетлост која нас обасјава, примамо ту свјетлост Божанску, њоме се освећујемо и просвећујемо. И призвани смо да том свјетлошћу освећујемо и просвећујемо и друге“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Вишегодишња је традиција да се чланице кола српских сестара окупљају на Превлаци, након што је већина њих обновила свој добротворних рад деведесетих година прошлог вијека.

Након литургије, у манастирском конаку почео је састанак представница кола српских сестара на коме је донијета одлука о оснивању Савеза кола српских сестара.

У уводној ријечи Митрополит Амфилохије је подсјетио на историјат ове организације и утицај историјских околности у којима је дјеловала, нарочито истакавши њихову огромну заслугу у расијању, посебно у Америци у периоду комунизма.

„Једино ако је са Црквом и у Цркви, та мисија има и коријен и будућност. И хвала Богу, код нас се та обнова десила управо у саставу Цркве, Митрополије Црногорско-приморске и Епархије Будимљанско-никшићке. Ја сам благодаран Богу што вас је тако призвао и подстакао, иако није нимало једноставно у овом времену, што ви знате боље од мене. Присутна су нова искушења, разних врста, нарочито овдје код нас у Црној Гори. Али, ја се радујем што сте тако истрајне“, рекао је Митрополит Амфилохије.

За предсједницу Савеза кола српских сестара изабрана је Драгица Спајић, предсједница Кола српских сестара из Херцег Новог, за потпредсједницу Соња Кривчевић из Берана, а за секретарку Анђелија Драговић из Подгорице.

Учеснице састанка поднијеле су извјештаје о активностима својих организација које су разноврсне и многобројне, усмјерене на помоћ старим, болесним, сиромашним, удовицама, расељеним лицима, православном српском живљу на Косову и Метохији, као и установа за дјецу и лицима са посебним потребама, болницама и слично.

Домаћице из Кртола су припремиле и богату приморску трпезу за Митрополита, свештенсво и све госте данашњег сабрања.

Митрополит Амфилохије служио је вечерас вечерњу службу у цркви Светог Николе у Радованићима на Луштици.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This