Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/12201003[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7136/13.05.2010_Litija_Nk.mp3]

IMG_0017.JPGНИКШИЋ/ЦЕТИЊЕ, 12. маја (Светигора прес) – Свенародном литијом, у којој су учествовале хиљаде вјерника, Никшић је и ове године прославио празник свога небеског заштитника, Светог Чудотворца Василија Острошког.

Литија се, предвођенима Високопреосвештеним Архиепископом цетињским Митрополитом црногорско-приморским Господином Амфилохијем и Господом Епископима новограчаничким Лонгином, захумско-херцеговачким Григоријем, будимљанско-никшићким Јоаникијем, аустралијско-новозеландским Иринејем и диоклијским Јованом, те свештенством и монаштвом Црногорско-приморске Митрополије и Будимљанско-никшићке и Захумско-херцеговачке Епархије, кретала главним градским улицама, од никшићког саборног храма Светог Василија Остошког и назад.

У литији су били и амбасадори Србије и Украјине у Црној Гори Њихове  Екселенције Зоран Лутовац и Оксана Сљусаренко, као и савјетник предсједника Србије Бориса Тадића господин Млађен Ђорђевић.

Заустављала се повремено због читања Јеванђеља и помена, а народ је дуж читавог пута стајао на тротоарима , док су они који су се затекли у локалима и продавницама устајали у знак молитвеног поштовања Острошком Светитељу.

„Ове године прослављамо 400 година од рођења Светог Василија Острошког“, подсјетио је Владика Јоаникије у архипастирској бесједи учеснике овог свештеног входа. „Данас су биле свенародне службе у Острогу, поред његових Светих моштију, у Поповом пољу, мјесту његовога рођења, као и овдје код нас у Никшићу и у цијелој православној Васељени. Јер, Свети Василије је ваистину васељенски чудотворац и просветитељ.“

„Он је био духовни пастир нашим прецима док је ходио по овој земљи, а сада нас све надгледа и напаса духовно, и благосиља са небеса, јер му је Господ дао ту благодат и слободу да се моли за све нас. И да његове молитве буду код Бога услишене“, рекао је Владика Јоаникије поздрављајући присутне Архијереје, амбасадоре, савјетника предсједника Србије и све учеснике литије.

Бесједио је и Владика Лонгин, који је казао да се Свети Василије слави и у далекој Америци. Захваљујући Владици Јоаникију што га је позвао да учествује „у овој свечаној поворци-литији, која се ријетко виђа и на овим просторима и шире“, он је казао да ове године двије цркве у Америци посвећене Острошком Чудотворцу у јулу мјесецу славе 100 година од освећења, да се једна налази у Калифорнији а друга у Минесоти.

„Радостан сам што могу да вам пренесем поздраве наше браће и сестара из далеке Америке и Канаде. А многи су из ових крајева. Сви су ме пред полазак овамо замолили да пренесем њихову љубав, поштовање и поздраве Високопреосвештеном Митрополиту Амфилохију, Владикама Јоаникију и Јовану, свештенству и вјерном народу који се овдје Богу моли и носи свој животни крст и подвиг“.

„И ми тамо, иако живимо далеко од земље отаца наших, чувамо вјеру православну и поносни смо на наше лијепо име народно. Чувамо наше дивне обичаје и традиције и чинимо све што можемо, уз Божју помоћ, да се наша омладина не отуђи, не одроди и тотално асимилује. Наши преци кад су тамо долазили, прво су подизали цркве да би их оне чувале. Вјера их је носила, а они су носили вјеру у својим срцима“, рекао је Владика Лонгин.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This