Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/10201004[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7120/Mitropolit_Prevlaka_10.05.2010.mp3]

IMG_0234.JPGЦЕТИЊЕ, 10. маја (Светигора прес) – На Михољској Превлаци и у Тивту данас и вечерас је одржана традиционална манифестација „У свјетлости Христовог Васкрсења – Бокељи Светом Сави  и Превлачким мученицима“, на дан када наша Црква чини молитвени спомен на спаљивање моштију Светог Саве на Врачару и у спомен Превлачких свештеномученика и мученика.

Манифестација је почела Светом службом Божјом, коју је у Светоархангелском манастиру на Михољској Превлаци служио Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством.

„Власт увијек себе обоготворава и боји се Онога Који је господар живота и смрти“, рекао је Владика Амфилохије у архипастирској бесједи вјерницима. „Увијек су се кроз историју власти и властодршци бунили против Христа и Његове владавине, не зато што је Он стварно хтио да уништи власт, него зато што власт увијек хоће све да апсолутизује. Властодршци мисле да су они господари живота и смрти и да нико други не треба да буде изнад њих“.

„Али ријеч Божја остаје моћна, крепка, непобједива и неуништива. Јер је Божја ријеч, јер је Божја истина. И душе жедне и гладне Бога увијек се Њему враћају, за Њим чезну, Њега траже“.

„Ова Светоархангелска светиња личи на Господа: рађа се као Он, живи – а онда бива разапињана, прогоњена, уништавана, убијана – па онда опет васкрсава. Обнавља се светиња, обнавља се и спомен оних који су уградили себе у њу. Ево, данас поред праха Светога Саве ми спомињемо и мученичко страдање Превлачких свештеномученика, заборављених кроз вјекове. Али као што се мирис са овога острва осјећа далеко, тако ни њихове мошти нијесу могле остати сакривене“.

„И смирењем Светога Саве показаног и његовим прахом, и смирењем свештеномученика Превлачких, откривају се величина Божја и сила Божја. И опет, као и некада, многи иду за Господом, иако су многи који им забрањују да иду за Њим, као у Његово вријеме, као у вријеме апостола Павла“, рекао је Митрополит Амфилохије.

На крају литургије Владика је са свештенством и вјерним народом благословио и пререзао славски колач.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/10201005[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7123/Prevlaka_i_Tivat_10.05.2010.mp3]

У поподневним часовима с Михољске Превлаке је кренула литија са моштима Превлачких мученика. Свете мошти су до Тивта превезене бродом Морнарице Црне Горе, а потом је литија, предвођена Митрополитом Амфилохијем, ишла кроз Тиват до цркве Светог Саве, гдје је служена вечерња служба са молебаном.

„Сви храмови Божји, а има их много у свијету, подигнути у славу Светог оца нашег Саве, Архиепископа српског и просветитеља, нијесу ништа друго него његове мошти и његов прах расијан са Врачара“, рекао је Владика сабраном вјерном народу. „Тај прах је уобличен у љепоту Светих храмова са круном у облику онога храма који се, ено, гради и довршава на Врачару. Његово тијело васкрсава кроз те храмове, као што је васкрсло и обновило се и кроз овај храм. И ево се мошти Превлачких свештеномученика овдје цјеливају са својим духовним оцем и коријеном нашим духовним, Светим оцем Савом“, рекао је Владика.

Вјерницима се бесједом о Светом Сави и Светом Владици Николају Жичком обратио и Архимандрит Јован (Радосављевић).

По завршетку Богослужења у цркви Светог Саве, у сали бившег дома војске одржан је јубиларни, десети по реду Сабор православних хорова Боке, на чијем почетку је бесједио парох подгорички јереј Предраг Шћепановић.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/10201006[/picasa]

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This