Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/9201004[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7116/Limljani.mp3]

IMG_0858.JPGЦЕТИЊЕ, 09. Маја (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Господин Иринеј служили су данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Свете Петке у црмничком селу Лимљани.

„Онај који слуша, који чује, прима Христове ријечи к срцу и види оним јединственим оком које нам је потребно за духовно виђење Бога“, рекао је Владика Иринеј у архипастирској бесједи у току Свете литургије. „А то јесте око срца. Види и чује Онога Који Сам јесте Ријеч Божја“.

„Када пристипимо молитви, ми од Господа тражимо своје сопствено исцјељење, јер код свакога од нас постоји неки недостатак. И ако чујемо Његов глас, ми ћемо Њега и видјети. Зато стоји записано у Јеванђељу: благо онима који нијесу видјели, али су вјеровали. То је тај одговор на наше вјеровање – ако чујемо, онда можемо и вјеровати да је Христос Ријеч Божја, да је Он Син Божји“, рекао је Владика Иринеј.

На крају литургије вјерницима се обратио и Високопреосвећени Митрополит Амфилохије, који је поздрављајући Владику Иринеја рекао да се Црква Божија раширила и да се све више шири на свих пет континената. „Она и у Царству небеском и овдје на земљи остварује Христову мисију: идите и крштавајте све народе у име Оца и Сина и Светога Духа. И учите их свему ономе што сам заповиједио и учите их у све дане до свршетка вијека и свијета“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије Епископи су предводили литију до превоја на планини Суторман, гдје се налазе остаци храма Светог Романа, по коме је планина и добила име.

На остацима цркве Светог Романа служен је помен, а по завршетку Богослужења приређена је трпеза љубави.

Митрополит Амфилохије и Епископ Иринеј су потом посјетили саборни храм Светог Јована Владимира у Бару и Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This