Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/8201002[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7106/2010_05_08_Kujava_Besjeda_Mitropolita_Amfilohija.mp3]

IMG_0115.JPGЦЕТИЊЕ, 08. маја 2010 (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством, поводом храмовске славе, Свету службу Божију у цркви Светог великомученика Георгија на Кујави код Даниловграда.

У саборном храму села Кујава и Творило, Владици је саслуживало свештенство из Бјелопавлића, Никшића и Подгорице, а на служби су биле и монахиње из манастира Ждребаоник, као и дјеца полазници даниловградске школе вјеронауке.

Међу бројним вјерницима, угледним званицама и гостима био је и амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац.

У архипастирској бесједи Владика Амфилохије је између осталог бесједио и о традицији светородне лозе Немањића у овом подручју.

„Светородна лоза Немањића је оставила толико трагова свуда на овим нашим просторима, па ево и овдје и на Градини Мартинићкој. И сад они који бораве на Градини помињу Расткове ливаде. Свуда наилазимо на народна предања да су владари светородне лозе Немањића овдје боравили, овдје живјели, овдје оставили дубокога трага. И били свједоци Христове вјере. Били и остали“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Мјесно народно предање име Кујава везује за сестру великог жупана Стефана Немање – преподобног Симеона Мироточивог. Недалеко од цркве и данас стоји надгробни камен под којим је по том предању сахрањена његова сестра Кујава.

По предању, сусједно село Творило име је добило по творницама сира које је овдје држала краљица Јелена Анжујска, супруга краља Уроша Немањића. За њу предање везује и топоним Краљичин мост, који се налази на истом подручју.

Црква Светог Георгија на Кујави освештана је 1847. године , а подигнута је на темељима старијег храма. Обновљена је прошле 2009. године трудом и љубављу мјештана и надлежног пароха даниловградског јереја Слободана Зековића.

Домаћин данашње славе био је Владимир Пунишин Јовановић са породицом, а кумство за следећу годину преузео је др Владимир Т. Јовановић, који је у име Црквеног одбора поздравио Митрополита Амфилохија и све госте.

Присутне је поздравио и најстарији Бјелопавлић, деведесетпетогодишњи Радован Мишо Ивановић из Даниловграда.

МитрополитАмфилохије је данас посјетио цркву Зачећа Светог Јована Крститеља у селу Загорак, гдје је недавним оснивањем Црквеног одбора започео процес обнове овог храма, као и манастир Ждребаоник.

Pin It on Pinterest

Share This