Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/2201003[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7080/Mitropolit_Beograd_02.05.2010.mp3]

IMG_0378.JPGБЕОГРАД/ЦЕТИЊЕ, 02. маја (Светигора прес) – Светом архијерејском литургијом коју је служио Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј са са Архијерејима учесницима овогодишњег засједања Светог aрхијерејског сабора СПЦ, данас је у храму Светог Саве у Београду обављено свечано прослављење новопросијавших угодника Божјих из српског рода, преподобних Јустина Ћелијског и Симеона Дајбабског.

„Њих двојица су наша радост пред Господом, радост наше Цркве и Цркве Васељенске“, рекао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије у литургијској бесједи сабраном вјерном народу.„1937. године преподобни отац Јустин, онда као професор Универзитета, срео се са старцем Симеоном у његовој катакомби, у манастиру који је по Божјем надахнућу открио и саградио. Срео се са њим и записао: Да ли је могуће да у овој нашој земљи постоји такво свјетило и такав свјетионик? Записао је за њега и то да је он савјест Црне Горе. Замирисао је пред њим мирисом Христовим.“

„И записао је отац Јустин да га је миловала љубав из старчевог смиреног, Духом Светим освећеног лика. Срели се двојица Светитеља Божјих и препознали се њих двојица, сасуди Божије благодати. Отац Јустин, који је, као што му и пјевамо, имао за мјерило свега Богочовјека, и старац Симеон, који је записао такође да срце чисто види Бога и да је Дух Свети Онај Који освећује Васељену и све и сва“.

„Било је доба распећа Цркве Христове и у вријеме када је живио преподобни Симеон Дајбабски и у вријеме када је живио преподобни отац Јустин Ћелијски. Њихова имена записана су у Књизи Живота. Они прибројани лику Светих благосиљају овај Свети храм, све нас, род наш светосавски, све људе и све земаљске народе. Њиховим молитвама, Господе Исусе Христе и Душе Свети, и нас оживотвори, освети и утврди у све дане нашега живота и у вјекове вјекова“, рекао је Митрополит Амфилохије.
Свети архијерејски сабор СПЦ је 29. априла прогласио Светитељима Архимандрита Јустина (Поповића), духовника манастира Ћелије код Ваљева и Архимандрита Симеона (Поповића), настојатеља манастира Дајбабе код Подгорице.

Литургијски помен преподобног Јустина Ћелијског славиће се убудуће 14. јуна по новом календару, а спомен преподобног Симеона Дајбабског 1. априла.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This