Izaberite stranicu

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
19. април 2010.г.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-Приморски г. Амфилохије у пратњи Протојереја Велибора Џомића, правног заступника Митрополије Црногорско-Приморске, посјетио је Његову Екселенцију г. Леополда Маурера, амбасадора Европске комисије у Подгорици.

У дужем и пријатељском разговору, Митрополит Амфилохије и амбасадор Маурер су разговарали о више питања која су важна за живот и мисију Православне Цркве у Црној Гори.Посебна пажња је посвећена питању реституције црквене имовине као веома важној обавези Црне Горе у процесу придруживања Европској унији. Митрополит Амфилохије је амбасадора Маурера упознао са закључцима округлог стола, који је на ту тему недавно одржан у Подгорици поводом радне верзије Нацрта закона о реституцији. Указано је на више недостатака понуђене верзије законског текста и исказан јасан став да се неправде у погледу одузимања црквене имовине морају исправити на исти начин на који је то учињено у бившим комунистичким земљама које су данас чланице Европске уније.

Правни експерти Митрополије Црногорско-Приморске ће Европској комисији у што скоријем року доставити и примједбе на одговоре Владе Црне Горе на упитник Европске комисије у дијелу који се тиче слободе вјероисповијести и положаја цркава и вјерских заједница у Црној Гори.

Амбасадор Маурер је упознат са бројним и неотклоњивим проблема Манастира Мораче и Дуге у случају евентуалне изградње хидроакумулација на ријеци Морачи.

На крају, закључено је да ће се у даљим контактима између представника Митрополије Црногорско-Приморске и Европске комисије у Црној Гори продубљивати сарадња на разним пољима.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Pin It on Pinterest

Share This