Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/112010[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6991/Mitropolit_Duklja_11.04.2010.mp3]

IMG_0141.JPGЦЕТИЊЕ, 11. априла 2010. (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, уз саслужење свештенства и уз учешће великог броја вјерног народа, Свету Архијерејску Литургију у цркви Пресвете Богородице на древној Дукљи код Подгорице, поводом Томине недјеље.

Обраћајући се окупљенима ријечима архипастирске бесједе Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије је казао да нема мјеста под капом небеском гдје се не проповиједа име Христово, гдје се не проповиједа тај мир који је Господ донио и гдје се не сабирају они који се у име Његово крштавају и примају Духа Светога, да химнама и пјесмама прославе Његово Свето Васкрсење и да ломљењем хљеба постану заједничари Његовог Тијела и Његове Крви, заједничари Његове Тајне вечере.

„Као што су се сабирали први Хришћани на Гори Сионској, о чему нам свједоче дјела апостолска, око ломљења хљеба, како се каже, око Свете Евхаристије, око Светог Причешћа, око Тајне вечере, тако се, ево, и данас сабирају сабирају. И данас су се сабрале хиљаде и хиљаде Хришћана на свих пет континената да прославе Христа васкрслога и да Га исповиједе, ријечима апостола Томе Господ мој и Бог мој. Ево и ми смо се овдје сабрали, на овом древнохришћанском мјесту, гдје се посвједочило Име Христово сигурно негдје од трећег-четвртог вијека, о чему свједоче и остаци ових Светих храмова, о чему свједочи и Златица и тамошњи храмови, о чему свједочи и манастир Светих архангела на Превлаци гдје смо нашли крстионицу Светог цара Константина, о чему свједочи и манастир Подластва, гдје смо такође нашли крстионицу из петог вијека, из времена цара Јустинијана Великог, као и ону крстионица на Златици, у којој се наставља Свето крштење. Сваке године кад се тамо сабирамо на Цвијети, ми у истој оној крстионици у којој су се крштавали први Хришћани, поново обављамо ту Свету Тајну крштења и Свету Тајну миропомазања. Ова сабрања у наше вријеме, ово сабрање на овом Светом мјесту, на Дукљи, у овом Светом древном храму, само су свједочанство истинитости Христових ријечи да Његовој Цркви ни врата паклена неће одољети, нити је надвладати. Гоњена и прогоњена кроз вијекове, увијек изнова она је васкрсавала, обнављала људске душе и откривала пут којим људи треба да ходе, постајући заиста спасење свим земаљским народима. Зато нека је благословен Господ што је и нас овдје, гдје су сабирали древни Хришћани, удостојио да се и ми саберемо, да и ми овдје исповиједимо вјеру у Христа распетога и Васкрслога, да примимо Свето Причешће и да се сјединимо са Њим, а кроз Њега да се сјединимо са свима онима који су се овдје кроз вјекове сабирали, и да и ми посвједочимо да смо вјерни путу Господњем и спасењу, које је спасење изабраног Божјег народа и свјетлост свим незнабожним народима“, рекао је Високопреосвећени Архиепископ Амфилохије на Светом Богослужењу у цркви Пресвете Богородице на Дукљи.

Након богослужења Високопреосвећени је посјетио и другу оближњу цркву – епископску базилику древне Диоклије.

С.К.

Pin It on Pinterest

Share This