Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/4201002[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6959/Mitropolit_Pg_Virpazar_04.04.2010.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 04. априла (Светигора прес) – У свим храмовима Митрополије црногорско-приморске јутрос су поводом Васкрса служене Свете литургије са читањем посланице Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја са свим архијерејима наше помјесне Српске Православне Цркве.

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је са свештенством централну васкршњу литургију у саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, након што је на Цетињу, у раним јутарњим часовима градским улицама предводио Васкршњу литију и у Цетињском манастиру служио свечано Васкршње јутрење.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/42010[/picasa]

„Много је значајно да се ових дана свуда чије поздрав Христос воскресе, да и ми, као жене мироносице, тим поздравом изразимо радост Васкрсења“, рекао је Митрополит Амфилохије бројним вјерницима сабраним на литургији. „Као што је Марија Магдалина у своје вријеме прва употребила те ријечи и као што је римскоме цару даровала црвено јаје и поздравила га тим поздравом, да се и ми њиме поздрављамо, да се радујемо, да се миримо у Господу, да се радујемо Христовом васкрсењу и нашем васкрсењу и нашем вјечном животу“.

У току литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Бранка Вујачића.

„Који се за ово припремио својим животом, својом службом Цркви Божјој, свршеним економским факултетом и апсолвент је Богословског факултета у Фочи. Нека му Бог да снаге да буде истински слуга Бога вишњега и Цркве Божије“, рекао је Владика Амфилохије.

Светој служби Божијој присуствовала је и амбасадорка Украјине у Подгорици Оксана Сљусаренко.

Митрополит Амфилохије је затим у Вирпазару служио молебан који су оганизовали Црквена општина црмничка и Одбор за обнову храма Свете Госпође.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/4201003[/picasa]

Након молебана освештана су и народу подијељена васкршња јаја, уз пригодан програм барског КУД-а „Свети Јован Владимир“ и етно-групе „Дарови Светог Јована Владимира“.

„Ми вјерујемо у живот вјечни“, рекао је сабраном народу Владика Амфилохије. „И ми смо поклоници вјечнога Бога, вјечнога живота, вјечне људске душе, васкрсења мртвих… Поклоници смо, дакле, вјечног људског достојанства. То је оно што испуњава наша срца и срца свих хришћана кроз вјекове, у свим земаљским народима, у свим земаљским покољењима. Зато су хришћани најрадоснији људи на земљи“, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This