Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/252010[/picasa]

ЦЕТИЊЕ, 3. априла (Светигора прес) – Митрополија Црногорско-Приморска је организовањем мултидисциплинарног Округлог стола на тему „Хидроелектране и угроженост Манастира Мораче“, а сходно одлукама Епархијског савјета и Епархијског управног одбора као највиших митрополијских тијела, покушала да у оквиру јавне расправе о Нацрту детаљног просторног плана за хидроелектране на Морачи и Нацрта стратешке процјене утицаја на животну средину на одговоран, свестран и научно утемељен начин допринесе разматрању предложених решења.

Изражавајући благодарност експертима – учесницима Округлог стола, као и представницима Владе Црне Горе на челу са министром економије г. Бранком Вујовићем и обрађивачима планских докумената на присуству и учешћу у раду, изражавамо и задовољство због чињенице да су се сви учесници, без обзира на различите ставове о питању евентуалне изградње електрана на ријеци Морачи, апсолутно сложили да је неопходна што хитнија заштита Манастира Мораче и да ова Светиња ни по коју цијену не смије бити угрожена.

Бројни аргументовани разлози говоре у прилог значаја електричне енергије у савременој цивилизацији, али су још бројнији разлози који подстичу на озбиљност и одговорност у приступу производњи енергије које би изградњом хидроелектрана угрозиле и трајно девастирале природно, духовно и културно богатство једног народа и модерне државе. Кањон Мораче, од Златице до Јаворја, са својим мало испитаним праисторијским археолошким насљеђем, са Манастиром Морачом, Манастиром Дугом и другим угроженим храмовима, мостовима, гробљима и кањоном Мртвице, са биљним и животињским свијетом, ријетким у Европи, и јединственим пејзажом прије би за заслуживао (а о томе је већ било предлога) да буде предложен да као свјетска културна баштина буде стављен под заштиту УНЕСКА, о чему треба најозбиљније размислити док не буде касно. Учесници Округлог стола су истакли и опасности које пријете, у колико би дошло до хаварије брана на Морачи, главном граду Црне Горе, као и басену Скадарског језера што се не смије искључити као евентуална могућност.

Експерти Митрополије су, након пажљивог и одговорног проучавања планских докумената, дошли до закључка да ти документи не само да нијесу усклађени него су и директно супротстављени ратификованим међународним конвенцијама и важећим одредбама Закона о заштити споменика културе. Пренебрегнута је обавезујућа чињеница да начело интегралне заштите споменика културе, сходно међународним конвенцијама и националном законодавству, подједнако штити како светињу као споменик културе тако и његову заштићену околину. Тај принцип и обавезујућа норма нијесу испоштовани у погледу заштићених околина Манастира Мораче и Дуге. Права и истинска заштита споменика културе јесте само она која штити његову духовну, природну и културну цјелину.

Посебно забрињава и чињеница да се надлежни органи и службе заштите нијесу у том правцу укључили у процес израде планских докумената, а на то су, сходно важећим нормама, били обавезни. Још више забрињава и сазнање да у израду планских докумената нијесу били укључени стручњаци из области конзервације и рестаурације како би се дошло до одговора на питање да ли је могуће да се Манастир Морача адекватно конзерваторски заштити у случају евентуалне изградње акумулације Андријево, посебно на коти која би се у редовним приликама налазила на само два метра испод улаза у манастирску цркву.

У примједбама стручњака на Нацрт ДПП, као и на Нацрт Стратешке процјене утицаја на животну средину, веома озбиљно се постављало и питање економске исплативости овог подухвата, узимајући, поред осталог, у обзир уништење постојећег магистралног пута у који су уложена милионска средства, потапање обрадиве земље, изградњу нове путне мреже, искључивање Манастира Мораче и цијелог кањона са главне саобраћајнице и друго.

Митрополија Црногорско-Приморска позива Завод за заштиту споменика и Министарство културе да испуне своју законску обавезу у погледу прописивања мјера и финансирања заштите Манастира Мораче без обзира на евентуалне градње хидроакумулација те да се што прије, заједничким снагама, изради и изведе пројекат заштите манастира.

Позивајући на опрез у доношењу одлука, Митрополија апелује на Владу Црне Горе да, због непостојања експертског консенсуса и стратешке важности, читав овај процес успори те да, прије усвајања ових докумената, приступи и јавној расправи о алтернативним енергетским решењима.

Митрополија прихвата предлог ресорних министарства да у наредном периоду заједнички посјетимо Манастир Морачу и одредимо експертске тимове који ће се бавити заштитом манастира и његове заштићене околине од обрушавања као до сада неријешеним питањима.

Стручњаци из Правног, Архитектонског и Економског савјета Митрополије ће у наредном периоду уобличити примједбе на нацрте планских докумената који ће у предвиђеном року бити упућени надлежном министарству.

Pin It on Pinterest

Share This