Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 29. мартаУ наставку преносимо дио интервјуа г. Филипа Вујановића, предсједника Црне Горе из данашњег издања Дневног листа ДАН у вези са питањем имовине Православне Цркве у Црној Гори и питањем градње хидроелектрана на Морачи:

Предсједник парламента Ранко Кривокапић поново је покренуо питање имовине Митрополије црногорско приморске Дијелите ли његово мишљење да држава треба да се мијеша у црквена питања и да манастир Острог постане државно, а не да остане у црквеном власништву?

Убијеђен сам да је у одговору на ово нитање најкорисније да цитирам уставне и законске одредбе. Устав Црне Горе у одредби члан 14 прописује да су вјерске заједнице одвојене од државе, а члан 58 да је право својине заштићено и да нико не може бити лишен или ограничен у праву својине. осим када то захтијева јавни интерес. уз правичну накнаду. На темељу оваквог уставног односа према својини наш закон о својинскоправним односима у одредби члана 10 нормативно опредјељује ограничења права својине. Закон о експропријацији у свом првом члану прописује да се лишење или ограничење права својине ма непокретностима врши експропријацијом када то захтијева јавни интерес уз накнаду према тржишној вриједности непокретности. Све су ово принципи афирмације и заштите права својине, као темељне правне и економске вриједности, које прихвата модерна држава и право. Није ми познат примјер модерне државе у коме су се, мимо ових принципа, цркве или богомоље, проглашаване државном својином.

У току је полемика о изградњи хидроелектрана на Морачи, чују се бројна мишљења за и против бране. Шта Ви, у својству предсједника државе, мислите о том пројекту?

Економска оправданост градње хидроелектрана на Морачи је несумњива. У условима високог енергетског дефицита, сталног увоза струје и често недостајуће струје, крајње је непримјерено не искористити издашне хидро ресурсе који се у Црној Гори сада користе нанивоу од само 17 посто. Потенцијали обновљиве енергије су велика развојна шанса Црне Горе и економски је бесмислено не искористити је. Наравно, максимално се морају заштитити интереси локалног становништва и манастира Мораче. Овај драгуљ наше културне баштине, који је сада веома угрожен, мора се квалитетно и трајно заштитити. Очигледна је пуна одлучност Владе да то обезбиједи и отвореност министарства за корисну кооперативност са експертима који сарађују са Митрополијом.

Разговарала за ДАН: Рајка Раичевић

Извор: Дневни лист ДАН, 29. март 2010.

Pin It on Pinterest

Share This