Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27201007[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6907/27.03.2010_Mitropolit_Lustica.mp3]

IMG_0100.JPGЦЕТИЊЕ, 27. марта (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Лазара Четвородневног у селу Мркови на полуострву Луштица, која ових дана слави више од четири вијека изградње. Овај храм је један од ријетких у нашој помјесној Цркви посвећених Св. Лазару Витанијском, који је, по предању, био први епископ на Кипру.

Похваливши претке житеља овога села за подизање храма у спомен баш овом светитељу Цркве Божије, Високопреосвећени је у бесједи између осталог рекао: „За Четвородневног Лазара је остало предање да се никада није насмијао после свога Васкрсења“, рекао је Владика у литургијској проповиједи. „Само једном се насмијао кад је ишао са својим учеником. Кад га је ђак упитао зашто се смије, он му је одговорио: смијем се, јер гледам како прах краде прах. Видио је неког лопова како краде ћуп негдје поред пута“.

„Као што је Лазару било смијешно како лопов краде ћуп, како дакле прах краде прах, исто тако је смијешно кад се људи везују за земаљска добра, за оно што је пролазно и што је земаљска прашина“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије организована је трпеза љубави у дому предсједника мјесног Црквеног одбора Александра Калуђеровића.

Парод луштички, презвитер Петар Бикар упознао је митрополита Амфилохија са животом и радом луштичке парохије и тамошњег црквеног одбора. Нарочито је истакао обнову цркве Светог Николаја у Радовановићима, који је и парохијски саборни храм, и старање о остацима Богородичине цркве у селу Мале Росе.
Заблагодарио је Владици на новим антиминсима, који су замијенили старе, из времена Епископа бококоторско-дубровачког Герасима Петрановића.

Митрополит Амфилохије посјетио је и парохијски стан који су цркви Свете Недјеље у селу Мандегаја поклонили брачни пар Цвијета и покојни Никола Мандегај.

Владика Амфилохије служио је данас и помен недавно упокојеној Стани Урдешић из Мркова, као и опијело Јовани Старчевић из Радовића у Кртолама у тамошњој цркви Успења Пресвете Богородице.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This