Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/14201005[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6853/14.03.2010_Mitropolit_Kosor%20Kuci.mp3]

IMG_0086.jpgЦЕТИЊЕ, 14. марта (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Јована Крститеља у Косору у Кучима код Подгорице.

У току литургије Владика је у чин чтеца произвео Луку Тапушковића, сина подручног пароха кучко-братоножићког оца Бранка Тапушковића.

„Ходећи од покајања, од крштења, ходећи кроз очишћење душе и тијела постом и молитвом и врлинским животом, човјек се непрекидно усавршава, све док се не попење до оне најсавршеније степенице на којој постаје једно са Господом и сједињује се са Њим“, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи вјернима.

„Тако човјек испуњује закон и заповијести Његове на начин на који је то чинио Авраам, на који су то чинили сви Свети Божји људи кроз вјекове. На тај начин је то чинио и Свети Јован Претеча и Крститељ коме је овај Свети храм посвећен“, рекао је Владика Амфилохије.

Данашњи сабор на Косору уприличен је са потомцима војводе Радоње Петровића Дрекаловића ради договора о преносу његових земних остатака из околине Лесковца, гдје је погинуо у борби с Турцима у првој половини осамнаестог вијека, у његово родно мјесто.

Црква на Косору је иначе подигнута захваљујући војводиним везама са руским двором и царицом Катарином.

Војводин син Архимандрит Григорије је био Егзарх цариградског патријаршијског трона у Кијеву, након укидања Пећке Патријаршије.

Домаћин данашњег окупљања на Косору био је војводин директни потомак народни гуслар Миливоје-Мишо Петровић.

Митрополит Амфилохије посјетио је и цркву Вазнесења Господњег на Кучким Ублима.

Pin It on Pinterest

Share This