Izaberite stranicu

ХЕРЦЕГ НОВИ, 12. марта – Окупљени око Трпезе Господње у древном Манастиру Савини код Херцег Новог, свештенство Архијерејског намјесништва Бококоторског Митрополије Црногорско-приморске одржало је данас своје редовно годишње братско сабрање са исповијешћу.

Сабрање је започело Службом Пређеосвећених дарова, коју је, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва овог намјесништва, служио Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије.

Након исповијести свештенства, у конаку манастира Савине, састанак је отворио Високопреосвећени Митрополит сумирајући живот и мисију Православне Цркве у протеклом периоду на овим просторима. Нагласио је чињеницу да су почеци данашње Митрополије Црногорско-приморске, управо на подручју овог намјесништва у Манастиру Михољска Превлака код Тивта, гдје је устоличен први Архијереј Зетске Епископије, ученик Св. Саве, Епископ Иларион, прије 790 година. Подсјетио је да је поводом овог јубилеја 17 јануара ове године одржан Научни скуп „Древнохришћанско и светосавско наслеђе у Црној Гори“ и најавио издавање Зборника с овога скупа у најскорије вријеме.

Изразио је и своју благодарност Богу за велики број свештеника у овом намјесништву, унапређење вјеронауке, и активан парохијски, и уопште, црквени живот, који може послужити за примјер, о чему је, након Митрополита, говорио и протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, архијерејски намјесник бококоторски.

Разматрано је више питања из пастирског и мисионарског живота Цркве, са нагласком на потребу припреме одраслих за крштење, питања дисциплине у погледу причешћивања вјерних, обављања исповијести и многа друга. Потврђена је ријешеност да се свештенство овог намјесништва, уз сарадњу са цијелом Митрополијом, медицинским установама и стручњацима, укључи у ријешавање нарастајућег проблема наркоманије и болести зависности.

На састанку су одбачене све оптужбе на рачун Митрополије и њеног свештенства у погледу наводног нарушавања међувјерског и међунационалног склада у Црној Гори. Како у Боки, у којој традиција суживота траје вијековима, тако и другим крајевима. У том смислу, исказана је пуна подршка свим напорима да се сачува обновљена Црква Св. Тројице на Румији (срушена од Османлија 1571), као храм који обједињује, а не раздваја.

Изражена је забринутост због ставова једног дијела власти у Црној Гори, који су упорни у својим настојањима, не само да оспоравају право Цркве на реституцију насилно одузете црквене имовине након Другог свјетског рата, већ себи узимају за право да Цркву развласте и над остатком те имовине, све у име лажног секуларизма, а уствари најгрубљег правног насиља, какво није виђено ни у вријеме најгоре диктатуре претходног друштвеног система.

Из истих кругова, и из истих циљева – богоборства и цркворушитељства, долази и подршка псеудовјерској организацији тзв. ЦПЦ, која представља минорну скупину у Црној Гори, а у Боки је готово непостојећа.

Медије који помажу промоцији ове псеудорелигијске групице, који су, нажалост, најчешће они у државном власништву, са часним изузецима на локалном нивоу, свештенство је позвало на истинитије извјештавање и нетолерисање говора мржње који ових дана чујемо из уста, не само гласноговорника тзв. ЦПЦ, већ нажалост и од стране неких од носиоца највиших државних функција.

На самом крају састанка, заблагодарено је Господу на његовом дару, који је обилно излио на ове просторе, не само љепотом природе, него и осјетним хришћанским присуством од самих зачетака Цркве.

Манастир Савина, 12. март 2010.

Pin It on Pinterest

Share This