Izaberite stranicu

У Нишу је у суботу 6. марта, након бденија уочи Крстопоклоне недеље, са благословом и у присуству Његове Светости Патријарха Српског г. Иринеја у препуној сали Светосавског дома крај Саборне Цркве одржано празнично предавање Протојереја мр Велибора Џомића, пароха Подгоричког, под насловом „Крсноваскрсна историја Српске Цркве у ХХ веку”.

Више од пет стотина присутних верника, а посебно омладине са Универзитета у Нишу, по чему ово предавање и гост постају изузетак, имало је прилику и задовољство да чују изванредно предавање оца Велибора које је било поткрепљено бројним и новим подацима из историје Српске Цркве са посебним освртом и на Нишку Епархију. Износећи ретроспективну слику историје Српске Цркве у ХХ веку, отац Велибор је заинтересованим слушаоцима износио потресне детаље о страдању свештенства и народа у ХХ веку за који је рекао да је „век који је дао највећи број мученика у историји Цркве”. На основу досадашњих истраживања историјске грађе у црквеним и државним архивама која отац Велибор спроводи већ скоро две деценије, заокружена је истина о страдању свештенства СПЦ и верног народа Божијег у ХХ веку. Предавање је завршено поуком о вечности и истини да се човек од Христовог страдања на Крсту, Голготе и Васкрсења не завршава у два метра гроба те да то сведочење представља насушну потребу за данашњег човека. У томе се, како је навео предавач, огледа и смисао хришћанске историје. Примери наших мученичких предака подстичу на размишљање и крепе веру савременог човека.

По благослову Његове Светости Патријарха Српског г. Иринеја оваква и слична предавања и у будуће ће бити организована при Саборној Цркви у Нишу.

Протојереј-ставрофор Бранко Цинцаревић

Pin It on Pinterest

Share This