Select Page

IMG_0228.jpgПОДГОРИЦА, 5. марта – Овогодишње редовно братско сабрање свештенства Архијерејских намјесништава Цетињског и Подгоричко-даниловградског и колашинског започело је Службом Пређеосвећених Дарова, којом је началствовао Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење свештеника, ђакона и вјерног народа у Манастиру Дајбабе код Подгорице, поред моштију Преподобног Симеона Дајбабског, новопројављеног светитеља Цркве Божије из богомчуване древне Митрополије Црногорско-приморске.

Након богослужења и исповијести свештенства одржан је састанак, на којем су се разматрали живот и мисија Цркве Православне на подручју ова два намјесништва. Господин Митрополит је на почетку изнио неколико података о дјелу Цркве на овом подручју у протеклој години: о новосаграђеним и храмовима у изградњи, обновљеним храмовима, новорукоположеним свештеницима, активним школама вјеронауке и др. Изражена је благодарност Богу на благослову којим је обдарио Град Подгорицу, давши му један од најљепших храмова не само у Црној Гори – Саборни храм Христовог Васкрсења. Крипта Саборног храма је већ потпуно функционална и осим у богослужбене сврхе о великим празницима, служи и као изванредан простор за богате културно-просвјетне садржаје, у организацији Митрополије, али и других културних дјелатника. Напоменуто је да је Централна Светосавска академија Митрополије у Подгорици постала један од важних догађаја у годишњем календару Подгорице, и да је, благодарећи Господу и Одбору за организовање ценралне Светосавске свечаности Митрополије, сваке године све садржајнија и квалитетнија. Светосимеоновска Литија такође окупља велики број житеља Подгорице, али и других градова Црне Горе, увијек уз присуство више архијереја наше свете Цркве.

Међу многим пастирским проблемима који се намећу свештеницима, истакнут је, прије свега, милитантни атеизам наметан кроз деценије, који је узроковао незнање о Цркви и несхватање њене природе, те кроз то и стварање псеудорелигиозних организација заснованих на обоготворењу пролазних вриједности и категорија, као што су национална припадност, државност, идеологије и сл. Један од важних приоритет у будућем пастирском раду ће бити и помоћ овисницима од наркотика, чији се број, нажалост, из године у годину повећава. У том смислу је дата идеја за покретање и одређене институције у оквиру Митрополије, која би се непосредно бавила лијечењем и одвикавањем наркомана од дроге.

Са састанка је пружена пуна подршка напорима да се сачува Црква Св. Тројице на Румији, на њеном вјековном завјетном мјесту, и да се не дозволи њено рушење под плаштом миротворства, а уствари најдубљег раздора и кршења људских и вјерских права.

На састанку је предложено и више идеја и организационих рјешења у циљу унапријеђења духовног и мисионарског живота на овом простору.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Pin It on Pinterest

Share This