Izaberite stranicu

ПОДГОРИЦА, 27.фебруара 2010.г. – Послије Саборне Свете Архијерејске Литургије служене у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици и учешћа у свечаној Светосимеоновској литији од Храма до Немањиног града на Рибници, мјеста рођења Светог Симеона Мироточивог, Епископски савјет Православне Цркве у Црној Гори одржао је своју сједницу при Храму Васкрсења.

Епископски савјет је најприје захвалио на братској посјети и учешћу у свечаности Њиховим Преосвештенствима Господи Епископима Зворничко-Тузланском Василију, Шумадијском Јовану, Славонском Сави, Полошко-Кумановском Охридске Архиепископије Јоакиму, као и свештенству из њихових и других епархија.

Представнике јавног живота, медија и свеукупну јавност са ове сједнице Епископског савјета још једном подсјећамо да је Свети Архијерејски Сабор СПЦ на свом редовном засиједању од 26. маја 2006.г. под предсједништвом блаженопочившег Патријарха Павла, поштујући углед Митрополије Црногорске и њену историјску улогу у животу Црне Горе и наше помјесне Православне Цркве, а ради што успјешнијег остваривања спасоносне мисије Цркве, донио одлуку (АС бр. 95/зап. 208) да Православну Цркву у Црној Гори сачињавају Епархије Српске Православне Цркве: Митрополија Црногорско-Приморска и Епархије Будимљанско-Никшићка, Захумско-Херцеговачка и Милешевска. Архијереји тих епархија, сходно саборској одлуци, чине Епископски савјет под предсједништвом Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-Приморског. Отуда је недопустиво, неодговорно и противно црквеној одлуци свако другачије титулисање и представљање у медијима како Митрополије тако и Православних Епархија у Црној Гори.

Посебна пажња је посвећена новој медијској хајци и злоупотреби вјерских осјећања вјерника православне вјероисповијести поводом обновљене Цркве Свете Тројице на Румији. Донијета је одлука да правни заступници Православне Цркве у Црној Гори на правно допустив и законом прописан начин затраже понављање поступка с обзиром да је ријеч о обнови Цркве Свете Тројице на древном црквишту које се, као и новосаграђени вјерски објекти других вјерских заједница и приватни објекти грађана у непосредној близини, налази изван просторних планских докумената и изван заштићених зона националног парка.

Епископски савјет је донио одлуку да се 25. марта ове године, поводом најаве изградње система великих хидроелектрана на Морачи којим би се, између осталог веома битног за овај географски простор, нарочито угрозио овај древни немањићки манастир, организује Округли сто на тему „Хидроелектране и угроженост Манастира Мораче“. Након упознавања са експертским ставовима и научним рефератима еминентних стручњака из разних области, Епископски савјет Православне Цркве у Црној Гори ће, уз дужну бригу према овој светињи и народу тога краја, саопштити свој став представницима државних власти, инвеститора, као и домаћој и међународној јавности.

Са жаљењем је констатовано да правни положај традиционалних цркава и вјерских заједница у Црној Гори још увијек није правно регулисан сходно међународним стандардима и пракси модерних европских држава. Још једном позивамо представнике Владе Црне Горе да коначно започну са испуњавањем своје обавезе у процесу реституције неправедно одузете црквене имовине након Другог свјетског рата, као и да омогући увођење вјерске наставе у школе.

Епископски савјет изражава забринутост због чињенице да Епископ Милешевски г. Филарет није могао да присуствује данашњем црквено-народном саборовању и овом Епископском савјету с обзиром да му је још увијек ограничена слобода кретања у Црној Гори. Очекујемо да Министарство унутрашњих послова Црне Горе у најскоријем времену Епископу Филарету омогући пуну слободу кретања под истим условима као и осталим слободним грађанима.

Свим православним хришћанима у Црној Гори и читавој васељени честитамо наступајуће радосне васкршње празнике поздрављајући их поздравом мира и наде

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

ЕПИСКОПСКИ САВЈЕТ

ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

Pin It on Pinterest

Share This